НОВА ТЕНДЕНЦИЯ НА ПАЗАРА ЗА ИМОТИ! Специалисти без фиксирано работно място наемат жилища в Благоевград, предпочитат да отглеждат децата си на спокойно място

Ръст на търсенето на жилища и в цените на имотите, обявени за продажба и под наем в Благоевград, регистрират от началото на годината брокери на недвижими имоти. Търси се всичко, а предлагането е по-ограничено, което вдига цените. Бърз поглед в сайтовете за пазар на имоти показва, че квадратният метър средно върви между 350 и 850 евро, в зависимост от разположение, изложение, етаж и състояние на жилището.
В широк център например жилище от 30 кв.м, което се нуждае от пълен ремонт, се предлага за 19 600 евро. В жк „Запад“ 51 кв.м на трети етаж с балатум и латекс по стените са с цена 23 500 евро. На долната граница в ценовата листа е тавански етаж в жк „Освобождение“ с големина от 60 кв.м, течащ покрив и крещяща нужда от ремонт, но пък цената му е 20 500 евро, което е по 341,6 евро на кв.м. Приблизително на такава цена се предлага и жилище на последен, 5-и етаж, в жк „Орлова чука“ – 60 кв.м са обявени за 20 450 евро. Панелка от 61 кв.м в отлично състояние в жк „Еленово“ се продава за 23 520 евро, а 7 кв.м по-голяма в жк „Бялата висота“ е на пазара за 31 700 евро, което е по 466 евро на кв.м.
Луксозните апартаменти държат и по-висока цена. Гарсониера от 38 кв.м например в частна кооперация в кв. „Грамада“, модерно обзаведена и готова за нанасяне, се продава за 33 000 евро, което е по 868 евро на кв.м, мезонет в кв. „Освобождение“ от 49 кв.м е на пазара за 26 000 евро, а апартамент от 40 кв.м в тухлена сграда до жп гарата се продава за 24 500 евро.
Брокерът Владислав Ангелов обобщи, че в момента има глад на пазара в Благоевград и за продажба, и за отдаване под наем. „Като изключим първи и последен етаж, готови апартаменти, завършени до ключ, почти няма на пазара, но се търсят“, обясни брокерът.
Той разкри нова тенденция, която е забелязал, че се налага напоследък – хора, чиято работа не е ограничена с твърдо работно време и място, избират Благоевград за дом на семействата си. „Това са хора, чиято работа не е свързана с присъствие на място от 8 до 17 часа. Например шофьори, които по 2 месеца са на път, или IT специалисти, които работят от вкъщи – разказа Владислав Ангелов. – Те избират да се преместят със семействата си да живеят в Благоевград, защото животът е по-спокоен, отколкото в София. Наемите в Благоевград са по-ниски, отколкото в столицата. За клиента всичко тук е на една крачка разстояние – басейнът за детето му е на 10 минути път, тенис кортът е на 5 мин., училището е също на 5 мин. Това в София не може да си го позволи“, обясни причините за новата тенденция Вл. Ангелов.
Търсят се основно апартаменти, по-малко има интерес към къщи заради по-високата им цена. Най-предпочитани са двустайни и тристайни жилища, като първите са отлични за отдаване под наем и затова много често хората, които искат да инвестират парите си, избират такива.
„Пазарът на имоти в момента е динамичен. Клиенти купуват и като плащат в брой, и със заеми, тъй като банките в момента предлагат много добри условия за кредитиране, а доходността от депозитите е минимална“, обясни Владислав Ангелов.
При жилижата, които се предлагат под наем обаче, често има един съществен проблем – старото обзавеждане.
„В момента идват студенти, „98 набор, повечето са свикнали на съвременно обзавеждане, много често дори не са виждали дюшек, камо ли да са спали на него. Имаме обаче клиенти, които предлагат жилища с такова старо обзавеждане и за тях е трудно да се намерят наематели. А тъй като строителството расте, на пазара има вече и много добри апартаменти и клиентите предпочитат да вземат новото или добре обзаведено, отколкото старо, със стари мебели. Добре обзаведен апартамент в Благоевград винаги ще си намери наемател“, казва Вл. Ангелов.
Имотите, предизвикващи най-голям интерес, са жилища с хубава гледка към града, в района на алеята към Бачиново и които са на тиха улица, разкри брокерът, но не пожела да се ангажира с цени,
Санирането на блоковете е покачило цената на жилищата в тях средно с около 20%, потвърди брокерът, но допълни, че този процент е относителен и зависи от състоянието на жилището вътре. „Има апартаменти, които вътре са отлично обзаведени и санирането е дошло като бонус, но има и такива, които вътре са много зле и санирането не може да покачи цената с толкова, колкото на другия в отлично състояние. Като във всеки бизнес, покачване има, когато има по-голямо търсене, отколкото предлагане“.
Атрактивни за купувачите са и парцелите за строителство на еднофамилни къщи около Благоевград, в кварталите „Струмско“, „Баларбаши“, в района на с. Изгрев над хотел „Езерец“ и в с. Еленово до асфалта. В отдалечените села търсенето не е много голямо, защото достъпността до Благоевград е важна. „Къща се прави за семейство, децата трябва да ходят на училище, да се прибират, затова ако домът е на няколко километра от града, невинаги е много удобно за родителите“, смята брокерът на недвижими имоти.
Той отбеляза още, че клиентите стават все по-конкретни в претенциите и търсенето си и когато търсят апартамент или къща, знаят какво точно искат.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Mesten

    В Благоевград жилищния фонд е зает около 50%.Какъв глад за жилища като в града хора вече няма за сметка на увеличаващите се цигани.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *