НОВИНА ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ! ЮЗУ запълни на 100% отпуснатите 28 места за обучение на медицински сестри, 23 класирани за специалност „Акушерка“ и 35 за кинезитерапия

ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград запълни още на първо класиране отпуснатите 28 места за обучение по държавна  поръчка в специалност „Медицинска сестри“. При акушерките има записани 20 студенти от 23-ма приети. Очаква се 3-те  места да бъдат попълнение на започващото от днес /17.06 / регистриране на новоприетите студенти след второ класиране, тъй като кандидатите за специалността са значително повече от приетите. Припомняме, че двата първи випуска на специалностите бяха с общо 18 места за обучение, субсидирано от държавата. Заради острия недостиг от здравни специалисти, по настояване на университета и Министерството на здравеопазването през август миналата година Министерският съвет разреши допълнителен прием, като увеличи местата за акушерки от 8 на 18, а за медицински сестри от 10 на 24. Въпреки кратките срокове ЮЗУ успя да организира извънредни кандидатстудентски изпити и попълни отпуснатите бройки в регулираните специалности.

За предстоящата 2018/2019 г. академична година Факултетът по обществено здраве, здравни грижи и спорт е с прием на 28 медицински сестри и 23 акушерки. По този повод деканът доц. д-р Стоян Везенков коментира, че има интерес към специалностите, предлагани от факултета, и почти всички от кандидатите са приети по първо желание. За кинезитерапия, която е с прием на 35 първокурсници, са кандидатствали 55 човека и след 1-во класиране има три свободни места. „Социалните дейности” са с две незаети места, специалност „Спорт“ /подготвяща треньори по различни спортове/ е с 5 непопълнени бройки при прием от 50 първокурсници, а специалност „Логопедия“ е със 100% реализиран прием след първо класиране.

„Нормално е в някои от специалностите да има по 2-3 незаети места, тъй като много от желаещите да учат висше образование кандидатстват в няколко университета”, сподели деканът и допълни, че заради големия интерес към специалностите незаетите места ще бъдат попълнени още на второ класиране. Срокът за регистрирането на новоприетите студенти след второ класиране е до 20 юли включително, след което се очаква от ръководството на университета да обявят реализирания прием за предстоящата академична 2018/2019 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам?

    Този мишок, чийто баща май беше пазач в ЮЗУ-то и навлемето го изгониха за кражби, кога стана голям специалист по акушерки, от половия живот на скакалците ли?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *