Новина за пенсионерите: Ето какво става с парите им при втора пенсия

Пенсията от НОИ да се намалява с 9% за първата група хора, които ще получават и втора пенсия от частен фонд. Това предлага Министерството на труда и социалната политика, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Промяната ще залегне в Кодекса за социално осигуряване и е обсъдена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което участват правителството, синдикатите и работодателите, пише „Труд“.

Социалното министерство предложи промени в кодекса, които да позволят на НОИ да промени методиката за определяне на процента на редукция на държавната пенсия, който в момента е 20 на сто. Той ще падне почти наполовина, заяви социалният министър Деница Сачева.

Според новото предложение 9% ще бъде намалението за хората, които най-малко са се осигурявали в универсален пенсионен фонд, а за следващите този процент ще расте, обясни Васил Велев.

Според работодателите справедливият процент за редукция на пенсията от НОИ е около 6-7%, но предложението им не е прието.

Друга промяна предвижда хората, изпуснали срока да прехвърлят партидите си за втора пенсия от частния фонд в НОИ, да могат да направят това от 1 януари до 30 юни догодина, съобщи Деница Сачева.
Бизнесът предлага преместването на парите да може да става до момента на пенсиониране, а не както е заложено сега – 5 години преди датата на пенсиониране.

Тристранката обсъди и държавния бюджет, този на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК. Социалните партньори не постигнаха единодушна подкрепа по представените законопроекти.

Работодателите разкритикувахме повишаването на минималната пенсия, не защото това е лошо, а защото тя се изравнява със средната.

На практика така изчезва разликата между осигурявалите се на минимален доход и тези на по-висок, аргументира се председателят на АИКБ.
Според него в бюджета за следващата година няма да има достатъчно средства за продължаване на мярката 60/40 за запазване на заетостта.

Със заложените в него 300 млн. лева ще се изплащат компенсациите за работниците за последните месеци на изтичащата 2020 г. и на практика средства за първите месеци на следващата няма да има, категоричен беше Велев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *