Новото менте – кашкавал от картофено нишесте!?

Кашкавал, в който една част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла значително, пише „24 часа“.

За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева.

В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители” също потвърждават предлагането на кашкавал от нишесте. Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари т.нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство. На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието.


loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *