Новоучреденият Национален инспекторат по образованието тръгва на проверки, 6 благоевградски училища сред първите „късметлии“, срещат се „на четири очи“ с родители и ученици

6 благоевградски училища са включени в списъка за инспектиране от новия орган – Националния инспекторат по образованието. Сред първите, които ще бъдат проверявания от НИО, са Средно училище с изучаване на чужди езици /СУИЧЕ/ „Св. Климент Охридски“, III ОУ „Димитър Талев“, Национална хуманитарна гимназия на стр.7 „Св.св. Кирил и Методий“, IV ОУ „Димчо Дебелянов“, IX ОУ „П.К. Яворов“ и Частно средно училище „Димитър и Йоан“.
Както е известно, разкриването на новата институция, която е на бюджетна издръжка към Министерския съвет, бе заложено в новия Закон за предучилищното и училищно образование, влязъл в сила през лятото на 2016 г. Приемането на Правилника за устройството и функциите на НИО се позабавиха, тъй като дълго време се търсеше директор. В крайна сметка през май м.г. на поста бе назначена д-р Анелия Андреева, която преди това е била директор на 20-о ОУ в София и ръководител на Националния институт за обучение на директорите в Банкя. С встъпването си в длъжност д-р Андреева обяви, че се подготвя инспектиране на училищата и детските градини, каквото в България не е имало.
„Трябва да дадем независима експертна оценка на състоянието на образователната система – на предучилищното и училищното образование, т.е. на всички детски градини и училища, в това число и частните. Целта на инспектирането ще е да направи обстоен и обективен преглед на какъв етап и доколко качествено се изпълнява задачата, която държавата е поставила на образователната система”, посочва д-р Андреева.
Според новия училищен закон училищата и детските градини в страната ни подлежат на задължителна оценка на всеки 5 години. Самите инспекции ще се извършват от вътрешни инспектори – държавни служители на НИО, и външни, които ще се определят за всяка конкретна инспекция.
Вече са ясни и първите 64 образователни институции, или както коментират помежду си учители – „първите късметлии“, които ще бъдат инспектирани.
През месец февруари на инспектиране подлежат 24 столични училища и детски градини. През март инспекторите ще влязат в 6-те благоевградски училища, Основно училище „Христаки Павлович“, Средно училище „Свети Климент Охридски“ – Дупница, кюстендилската Езикова гимназия, Спортното училище, Начално училище „Свети Климент Охридски“, Основно училище „Ильо войвода“. За месец март ще бъдат инспектирани общо 40 училища, в това число и 4 в Перник.
Списъците за месец май и месец юни ще бъдат своевременно публикувани на електронната страница на Националния инспекторат по образованието. Директорите на планираните за инспектиране училища и детски градини ще получат подробни указания за подготовката и хода на инспекцията.
От указанията става ясно, че в дните на посещението в училището инспектиращият екип наблюдава всички дейности, посещава всички помещения, провежда срещи. При всяка инспекция се прави посещение на най-малко 30% от учителския състав, като по време на наблюдение на урок/ситуация учителят осигурява на инспектора работно място, не прекъсва дейността си и дава пояснения на инспектора.
Предвидени са и срещи с представителите на образователната общност /родители, ученици/, като инспекторите ще разговарят с родители и ученици на „четири очи“ – без присъствието на директора или представител на ръководството на училището. В последния ден от инспекцията на място се провежда среща с ръководния екип.
От сайта на институцията става ясно, че инспекторите от НИО няма да упражняват контролни функции спрямо ръководството на образователната институция и педагогическите специалисти.
„Акцентът при инспектирането ще бъде върху откриването на силните страни на институцията и възможност за подобрение”, уверяват от НИО, чиято основна мисия, изписана на официалната им страница, е: „Инспектирането – инструмент за позитивна мотивация при повишаване качеството на образованието“.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА
Снимка
Директорът на НИО д-р А. Андреева обяви, че се подготвя инспектиране на училищата и детските градини, каквото в България не е имало

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *