Ново в наредбата за прием на първокласници за предстоящата учебна година! Братята или сестрите на ученици до 12-г. възраст, независимо от местоживеенето, се разпределят в първа група на същото училище

В случаите, когато броят на местата за 1 клас в проекта на училищния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия район за обхват на училището, директорът след съгласуване с финансиращия орган задължително информира началника на Регионалното управление на образованието за възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици. Информацията се изпраща до РУО – Благоевград в срок до 15.02. и следва да включва доказателства за възможността за осигуряване на целодневна организация на учебния ден за учениците от 1 до 7 клас, наличието на необходимата материално-техническа база и обезпечаване на полудневната организация на учебния ден в училището преди обяд. Това гласи част от заповедта на началника на РУО Ивайло Златанов, определяща задълженията на директорите на училищата в Пиринско с прием в 1 клас.

По този повод школски шефове от Благоевград коментираха, че още не са анализирали детайлно цялата заповед, която е малко над 3 страници, но определиха именно този текст като нов в сравнение с миналата година. „С две думи, ако имаме повече кандидат-ученици, отколкото са подлежащите на записване в 1 клас от прилежащия район на училището, както при нас се случва, ще трябва да докажем, че имаме необходимата база и възможност да осигурим целодневна организация на учебния ден /занималня/ и тогава ще ни бъде утвърден училищният план-прием”, разтълкуваха новите правила директори на училища и допълниха, че и за предстоящата учебна година очакват броят на кандидат-първолаците да е по-голям, отколкото са подлежащите на записване в районите им. Тоест да има заявления и от родители на бъдещите ученици извън прилежащите територии на съответното училище.

Друга новост е, че след измененията в Наредба №10 на МОН за организация на дейностите в училищното образование деца, чиито братя или сестри до 12-г. възраст са ученици в същото училище, ще се разпределят в първа група, независимо от постоянния/настоящия адрес. Така, след като въведеното за пръв път миналата година райониране доведе до разделяне на братчета и сестри, сега с промяната на наредбата родителите могат да са спокойни, че децата им ще учат в едно училище.

По повод системата за прием в 1 клас, разработена от община Благоевград и влязла в сила за тази учебна година, директори признаха, че не знаят дали ще има промени, но най-малкото очакват да бъдат извикани за разговори в общината.

Както е известно, т.нар. определяне на прилежащите територии на училищата предизвика множество коментари и критики, още повече че при 10 училища с прием в 1 клас в Благоевград 6 бяха с общи райони, а при 34 първолаци, живеещи в жк „Ален мак”, 9-о ОУ остана с нулев прием. Оказа се, че въпреки броженията и недоволството общината е направила същото райониране и за предстоящата учебна 2019/2020 г., с тази разлика, че сега на 4-о ОУ в квартал „Грамада” е даден и жк „Запад”. С общи прилежащи територии са 2-о ОУ и 5-о СУ, 3-о ОУ и 7-о СУ, 11-о ОУ и 8-о СУ.

„Конкретизирането на улиците в прилежащите райони към училища, намиращи се в една и съща прилежаща зона, се уточняват от директорите на училищата, съобразявайки се с водещия критерий – близостта на училището до постоянния/настоящ адрес на детето”, се казва в мотивите към проект на система за прием в 1 клас в общинските училища на територията на община Благоевград. Впечатление прави, че предложената общинска система отново вкарва Предел махала в районите на 4 училища – СУИЧЕ, 11-о ОУ, 8-о СУ и 9-о ОУ. Това миналата година доведе до сериозни трусове. Заради оказа си да приема повече ромчета 9-о ОУ, водещо политика на десегрегация, остана без първолаци, а от общината ударно разпределяха учениците в 1 клас от т.нар. социално уязвими групи със започването на учебната година. Темата за районирането бе широко коментирана и по време на работната среща между старши експерта по начално образование в РУО Анета Марянска и учители от Благоевград в края на месец октомври.

„Лично аз бях много смутена от наредбата, която издаде общината за районирането, и обричането на няколко училища за сметка на други с присъствието на повече роми. Това съсредоточаване на ромски ученици ще доведе до отпадането на все повече български ученици в тези училища. Това е изключително смущаващо и е несправедливо. Всички видяхме какво се случи с 9-о ОУ”, каза учителка от Средното училище с изучаване на чужди езици /СУИЧЕ/ „Св. Климент Охридски”, а мнозина от педагозите бяха на мнение, че районирането на общината не работи.

„Ако не се намери кардинално решение на проблема, потърпевши след нас ще бъдат и 8-о СУ, и 11-о ОУ, и СУИЧЕ”, коментира учителка от 9-о ОУ и в залата настанаха оживени коментари.

В срок до 17.01. община Благоевград предоставя възможност на заинтересованите лица да дадат своите мнения и становища, и да направят предложения по проекта на системата за прием в 1 клас на общинските училища на територията на община Благоевград. След запознаване с всички мнения и препоръки относно този проект общината ще внесе системата за прием за гласуване в Общинския съвет“, се посочва в мотивите към проекта на системата. За входиране на мнения и препоръки са дадени адресът на деловодството на общината, имейлите на зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова и на началника отдел „Образование” Симона Митова.

А иначе, както и миналата година, съгласно водещия критерий – близост до училището, кандидат-първокласниците се разпределят в четири  групи. В първа група и съответно най-много – 100 точки при кандидатстването, ще получават децата с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. В първа група са и деца, чиито братя или сестри до 12-г. възраст са ученици в същото училище.

Във втора група – 80 точки при приема, ще получават деца, чийто постоянен/настоящ адрес е в прилежащия район на училището повече от 1 година, но е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението.

С 60 точки ще са бъдещи първокласници от трета група – с постоянен/настоящ адрес в прилежащия района на училището, който е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението.

Най-малко – 40 точки, ще се дават на децата с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Съответно първа група ще има най-голям шанс за прием, а четвърта – най-малък, като за разпределянето в групите ще се взема по-благоприятният за ученика адрес (постоянен или настоящ).

В срок до 31 януари всяко училище трябва да изиска от общината списък на децата с включен постоянен/настоящ адрес, които следва да постъпят в 1 клас. До 28 февруари директорите трябва да представят на педагогическите съвети проекта за училищен план-прием, като следва да се определи и приеме графикът на дейностите, необходимите документи за кандидатстване, сроковете за класиране… при спазване на изискванията на нормативните актове и недопускане на дискриминация.

В случаите, които водят до обособяване на една или повече паралелки с ученици, чийто майчин език е ромски, тези деца може да се насочват за записване в 1 клас в училища с други прилежащи територии от населеното място, в което има незаети места.

Подаването на молби /завления/, класиране по приетите критерии и записване на децата в 1 клас ще се извършва от 31 май до 26 юни /когато децата са получили удостоверенията си за завършено предучилищно образование/. До 27 юни трябва да бъдат публикувани на видно място списъците със записаните ученици по паралелки.

Максималната пълняемост на паралелките е 22 деца. Завишаването над тази бройка трябва да се прилага не от началото на кампанията, а да се използва като възможност за разпределяне на ученици с нисък социален статус, за насочване по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и  ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Завишаването на броя на учениците, когато е възникнало като необходимост, може да се извършва със заповед на началника на РУО и/или на министъра на образованието.

„При неспазване на дейностите по организацията, приема, сроковете, критериите за записване… на директорите на училища ще се търси дисциплинарна отговорност в съответствие със законовите изисквания”, е упоменато в заповедта на началника на РУО Ивайло Златанов.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Кифла

    Подкрепям казаното от Родител.
    Още един с адекватно мнение относно така наречения доктор от СУИЧЕ. Пешка, без лично и професионално мнение, с указваща му се посока на движение. Докторе, докторее…ха сега да те видим….

    Отговори
  2. Родител

    СУИЧЕ – то вече прилича на I ОУ в периода 2000-2005 година и ще става по-зле. Директорът му нито има смелоста, нито волята да се противопостави на Общината и на РУО /много е удобен/.
    Политиката за прилежащи райони не е подходяща за Благоевград, а критерият за братя и сестри до 12-годишна възраст ще се отрази негативно на някои училища – СУИЧЕ, IX и XI. в момента те работят като буфер на VIII, II, V.

    Отговори
  3. Ален мак

    Тая директорица от Девето училище, щом не иска да приема ромчета, нека да отпише ВСИЧКИ роми от училището. Ама ще останат само 50 деца…И нема да има нужда от нея. Не че и сега има нужда…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *