Ново страшно заболяване плъзна по света, лекарите губят контрол

Учени от Австралия обявиха, че е необходимо да се отделят повече средства за борба с язвата Бурули  – опасна инфекциозна болест, върху която лекарите започват да губят контрол. Това съобщава Ridus, цитиран от Zdrave.to.
Рязко е нараснал броят на заболелите от язвата на Бурули в австралийския щат Виктория, съобщава и Би Би Си. Според данните заразените са се увеличили с 400%, като за миналата година са регистрирани 275 случая.
На първо място, е необходимо да се финансират научни изследвания, защото медицинската общност не знае почти нищо за плътоядните бактерии.
Язвата на Бурули е заболяване, при което по кожата на човека се появяват рани, като най-често са засегнати крайниците.
Причинява се от бактерията Mycobacterium ulcerans, която отделя токсично вещество, поразяващо имунната система и причиняващо първоначално кожни обриви, които прерастват в открити рани.
Ваксина за болестта няма, а лекарите смятат, че заразата тръгва заради лоши хигиенни условия. Лечението е трудно и може да продължи цяла година, допълва Би Би Си.
Заболяването започва с бледо розово петно върху ръцете, краката, по-рядко – лицето и шията. След това абсцесът започва буквално да яде плът, а в най-лошите случаи – кости. В резултат на това човек може да загуби крайник.
Oпacнocттa oт зapaзявaнeтo c бaктepиятa Mycobacterium ulcerans e, чe oбpaзyвaният oт нeя тokcин мoжe дa пoтиcka имyннaтa cиcтeмa, oт koeтo e oбycлoвeнa и липcaтa нa яpko изpaзeни cимптoми нa инфekтиpaнe. Bъзмoжнo e ocвeн тokcинa дa ce вkлючвaт и няkakви дpyги мexaнизми, oт koeтo зaбoлявaнeтo oбиkнoвeнo ce paзвивa бeз бoлkoви cиндpoми и пoвишeнa тeмпepaтypa.
Причини за язвата са родствени с тези на проказата и туберкулозата. Разпространяват ги малките гризачи и насекоми. Според непотвърдена теория патогенът може да проникне в тялото и чрез тънка драскотина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *