Нов заем от 1,2 млн. лв. иска да изтегли община Благоевград за ремонт на читалището

Втори банков кредит за по-малко от месец планира да тегли община Благоевград, въпреки че първият още не е одобрен от общинските съветници.

След като на 30 декември 2020 г. кметът Румен Томов организира обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински кредит в размер на 5 милиона лева, с които да ремонтира 11 улици в центъра на града, сега той иска да изтегли нови 1 145 150 лв. със срок за издължаване до 10 години. Искането за новия кредит е мотивирано „За финансиране на част от допустимите разходи по проект „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1866“.

Новият дългосрочен кредит е с посочени стандартни източници за обслужване на дълга – настоящи и бъдещи вземания на общината, и лихвен процент до 1%. Връщането на главницата ще е с 30-месечен гратисен период, след което общината ще плаща всеки месец по около 12 700 лв., без в сумата да са включени лихвите по кредита.

За разлика от предишното обществено обсъждане, което се проведе присъствено в зала „22 септември“, но на него присъстваха само 3-4 граждани, това ще е онлайн, в периода от 28 януари до 3 февруари, когато заинтересованите страни ще могат да дават предложенията си на електронния адрес или в деловодството на общината.

От пресцентъра на общината съобщиха, че проектът, спечелен от община Благоевград за ремонт на сградата на читалището, е на обща стойност 2 616 000 лв., от които 1 434 850 лв. е безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ и включва ремонт на съществуващата материална база, подмяна на отоплителната система и външната дограма, ремонт на ел. инсталация, саниране, ремонт и оборудване на 1 зала и осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора в неравностойно положение. Той бе  внесен от предишната управа и е последният по Приоритетна ос 1 на програмата за вече изтеклия програмен период, а парите трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г.

Оказа се, че председателят на читалището Васил Новоселски въобще не е запознат, че има спечелен проект за сградата на стойност 2,6 млн. лв.

„Нямам никаква идея за каква сума става въпрос, от общината ми подхвърлиха само, че парите са 1,5 млн. лв., които няма да стигнат до никъде“, коментира вчера той.

Още през 2017 г. Васил Новоселски алармира тогавашната управа за неремонтираното от 30 г. читалище и на няколко сесии обяви какво е нужно, освен саниране: нова противопожарна система,

поставяне на вентилационна система /такава никога не е имало/, обособяване в 600-те кв.м неизползваема площ на нови зали за репетиции, отопляване на всички репетиционни помещения, подмяна на скъсаните столове и по възможност да не тече от покрива върху единствения читалищен орган, който се намира в Благоевград.

„На няколко пъти исках да видя в общината какво включва проектът за ремонт на сградата, никой обаче не ми го даде – разказа Новоселски. – Доколкото подразбрах, сумата ще отиде само за ремонтни дейности, без оборудване, но и за това не съм сигурен. В момента от общината са пратили в читалището хора да правят техническо обследване на сградата, но и това го знам, понеже ги виждам, не че някой ме е уведомил. Направо съм в недоумение за отношението към мен като към човек, който все пак има договор за управление на читалището. Да не говорим, че заради тази им глупост да търсят наематели на кафенето не можем на нашите хора, които са с по 300 лв. пенсия, по един чай да предложим. Сега чувам, че пак търсят наемател, защото предишният им дължи 180 000 лв., и заведението е затворено от половин година!“, приключи с болната си тема В. Новоселски.

Тъй като не вярва, че ако общината тегли кредита, парите ще стигнат и за половината от ремонтните нужди на сградата, вчера той участвал в онлайн връзка на колегите си с министъра на културата Боил Банов, от когото разбрал, че министерството има нови проекти за саниране на всички читалища в страната, и се чуди защо трябва да се тегли заем, който благоевградчани да връщат 10 г., вместо да се кандидатства за саниране на сградата с пари от министерството. Записал си и час за прием при Банов за понеделник, за да разбере от първа ръка подробности по кандидатстването.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *