Нов пробив за рака дава надежда на болните

Екип от учени от Свободния университет в Брюксел обяви за революционен пробив в познанията на човечеството за механизма и лечението на рака.

Екипът на проф. Седрик Бланпен за първи път е успял да установи различните етапи при напредъка на заболяването, както и да идентифицира 7 вида клетки, виновни за образуването на метастази.

Тези различия ще имат сериозни последици за диагнозата, прогнозата и лечението на пациенти с рак на кожата и рак на гърдата – едни от най-разпространените разновидности на онкологичното заболяване.

Революционността на откритие идва от факта, че различните  клетки реагират по различен начин на прилаганите лечения, се казва в статия в списание „Нейчър“, където резултатите от работата на екипа са публикувани днес.

Различните механизми на хетерогенността на туморите имат различен потенциал за развитие на метастази. Откритието може да даде отговори на въпроси защо пациенти с еднаква диагноза реагират по различен начин на стандартните методи на лечение.

Авторите са успели да докажат, че не всички туморни клетки са функционално еквивалентни и че не развиват равномерни метастази. Те са установили, че тези, които изразяват и епителни и мезенхимни маркери – са отговорни за белодробните метастази.

От публикацията на резултатите става ясно още, че не клетките, които са претърпели пълна промяна, а тези с хибриден фенотип, имат най-голям потенциал за развитие на метастази.

В допълнение екипът на проф. Бланпан е идентифицирал генната регулаторна мрежа и туморни микро-среди, които контролират състоянията на различните туморни преходи, се казва в съобщението.

„Идентифицирането на тези различни състояния на туморно преходно представяне на различни функционални характеристики като пролиферация, инвазия и метастазния потенциал има много важни последици за разработването на нови стратегии за блокиране на прогресията и метастазите в тумора.

Възможно е тези различни състояния на туморен преход да са отговорни и за начина, по който карценомите реагират на химиотерапия и лъчетерапия „, обяснява ръководителят на екипа.

В публикацията се съобщава, че първоначалното откритие на механизма е на завършилата в Испания дерматоложка Евгения Пастушенко, която в последствие е присъединена към екипа, направил революционното откритие в Белгия.

Европейската комисия съобщи, че изследователите на проф. Бланпан са последните 10 г. са получили 4 млн. евро от бюджета на ЕС. Учените добавят, че са имали подкрепа и от различни частни донори, които са им позволили да стигнат до откритието.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *