Нов протест в Будапеща срещу Орбан и трудовото законодателство

Няколко хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща с искане за оставката на премиера Виктор Орбан и отмяна на реформата в трудовото законодателство, която опозицията определя като „робски закон“, предаде БГНЕС.

Демонстрантите преминаха по централните улици на унгарската столица под слогана „Търпяхме достатъчно!“. Те развяваха националния флаг и знамето на ЕС и се събраха пред древната крепост Буда.

Управляващата партия „Фидес“ на премиера Орбан прокара в парламента през декември реформата, която увеличи от 250 на 400 годишно часовете извънреден труд, които работодателите могат да изискват от служителите си и позволи заплащането за тях да бъде забавено до 3 години.

Правителството обясни, че законът е необходим, за да може Унгария да се справи с недостига на работна ръка, като в същото време позволи на онези, които искат да работят повече часове, да получават повече пари.

Протестите срещу трудовото законодателство обединиха фракциите в опозицията, която заедно със синдикатите подкрепи протестите и сега заедно заплашват с обща стачка, ако трудовият закон не бъде отменен. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *