Норвегия изисква PCR за българи направен не по-рано от 24 часа

Гражданите, които пътуват за Норвегия, от днес, 25 януари 2021 г. , трябва да представят при влизане в страната негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването, а не както досега – направен до 72 часа. За пътуващите със самолет с прекачване на транзитно летище този срок ще се отчита 24 часа преди отпътуването с първия полет.

Обръщаме внимание, че както и до сега, изискването за представяне на негативен резултат от тест за Covid-19 при влизане в Норвегия не важи за гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи в Норвегия, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия и транзитно преминаващите пътници. Изключение има и за пътниците, които могат да докажат с медицински документи, че в последните 6 месеца са преболедували Covid-19.

Всички граждани, които са били във Великобритания, Южна Африка, Ирландия, Нидерландия, Австрия, Португалия и Бразилия, трябва да се подложат на задължителен PCR тест на норвежката граница, а не както досега на бърз тест. Гражданите, които са посетили тези страни между 15 и 25 януари 2021 г. и вече са пристигнали в Норвегия, трябва да си направят PCR тест възможно най-бързо.

Норвежкото правителство прие спешните изменения в режима на влизане в страната с цел предотвратяване разпространението на британския щам на коронавируса, информират от Министерство на външните работи. 

От министерството заявяват, че при нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *