НСИ ОТЧЕТЕ! В Пиринско най-бедните българи, и Видин ги подмина по заплати

Със 743 лева средна месечна заплата жителите на Благоевградска област се оказаха най-бедните българи през второто тримесечие на 2018 г. След като няколко години водехме поне на Видин, сега и дунавската област ни изпревари с 4 лв. и прати Благоевград на последното 28-о място. В Кюстендил заплатата е 789 лв., а в Перник – 887 лв., които също са доста под средните за страната стойности от 1125 лв. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в столицата – 1518 лв., Софийска област  – 1118 лева, и Стара Загора – 1101 лева.

През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна заплата за Благоевградска област нараства спрямо първото тримесечие на 2018 г. с 3.1%. За обществения сектор средната месечна заплата е 983 лв., а за частния – 670 лева.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Благоевград към края на юни 2018 г. намаляват с 0.2% спрямо края на март 2018 г., като достигат до 89 200. Спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. наетите лица в частния сектор бележат намаление с 0.4% (до 69 200), докато в обществения сектор се увеличават  с 0.5%  /до 20 000/.

В края на юни 2018 г. в сравнение със същия период на предходната година общият брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение намалява с 0.1%. По сектори в сравнение с края на юни 2017 г. наетите в частния сектор намаляват с 0.1% (или с 1000 души), докато в  обществения сектор броят им се запазва.

Кметът Ат. Камбитов: Цялата негативна статистика се лепи на Благоевград, а областта е пълна със стотици села и бедни райони с рекордна безработица

„Малко се дразня от тази статистика, която непрекъснато връзва Благоевград с Видин – ту сме преди него на предпоследно място, ту сме последни в цялата страна по работна заплата. Ако погледнем реално, Благоевградска област е третата в страната по площ след Софийска и Бургаска и пета по население. А какво имаме – няколко града и стотици села, в които като правило хората са главно на пенсии. Само в Петричка община има 60 села, Банско, Разлог, Гоце Делчев са общини само от села. Отделно в общини като Сатовча и Якоруда безработицата от много десетилетия е рекордна. Всичко това обаче не се отчита и цялата негативна статистика на НСИ се залепва на Благоевград, с което категорично не съм съгласен”, заяви вчера кметът на общината Атанас Камбитов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *