НУ „Яне Сандански“ в Разлог за четвърта година в списъка на иновативните, 15 чуждестранни граждани избраха НУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско за децата си

13 училища в област Благоевград, сред които едно от община Разлог и две от община Банско, са включени в списъка на иновативните училища за предстоящата 2021-2022 учебна година. Списъкът е одобрен на заседание на Министерски съвет в четвъртък и вече е официално оповестен.
За четвърта поредна година статут на иновативно училище получава НУ „Яне Сандански“ в Разлог. За пръв път то беше включено в списъка през учебната 2018/2019 учебна година. За втора година в списъка са и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Места и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Банско.
Директорът на училището в курорта Евгения Тренчева сподели, че включването на училището в списъка на иновативните училища безспорно е увеличило интереса на родителите към него, включително и от други населени места и чуждестранни граждани. Около 15 са децата на чуждестранни граждани, записани в училището. Възможността да излязат от общоприетата рамка на обучение и прилагането на нестандартни методи на работа, функционалните класни стаи, включително и наличието на класна стая на открито, е нещото, което привлича вниманието на родителите. В рамките на иновациите, които се прилагат, са включени и интердисциплинарни уроци, при които децата учат едновременно български език с музика, физкултура с математика, изобразително с музика.
Както „Струма“ писа, в списъка на иновативните училища са включени още три от Гоце Делчев. Това са Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Трето основно училище „Братя Миладинови“. От района има още едно училище – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, община Хаджидимово. Четири са и школата от областния център Благоевград – IV основно училище „Димчо Дебелянов“, Второ основно училище „Димитър Благоев“, Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ и Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“. Петрич също влиза в списъка с две иновативни училища – Трето основно училище „Гоце Делчев“ и Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, която е първата професионална гимназия в областта с иновативен статут и бе включена в списъка за пръв път миналата година.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *