Обвиниха шофьора, блъснал пиян 11-годишната Сара

Внесоха в съда обвинителен акт срещу 61-годишния Веселин Ранков, блъснал 11-годишната Сара в село Търнак през 2018 г.

Обвиняемият Ранков е правоспособен водач на МПС с категория „В“ от 1993 г. Мъжът е многократно санкциониран за нарушения на Закона за движението по пътищата и Правилника към него. Били са му съставяни актове, отнеман контролен талон, издавани фишове и наказателни постановления, налагани глоби, уточняват от прокуратурата, цитирани от Нова тв.

Ранков ежедневно пътувал служебно от Бяла Слатина до с. Търнак и обратно с лек автомобил. Много добре познавал пътя, тъй като пътувал по този маршрут от около 20 години.

На 02 октомври 2018 г. обвиняемият останал след края на работния ден с колеги, с които употребили алкохол. Към 19:20 ч. заедно с трима от тях тръгнали от сградата на фирмата в с. Търнак с управлявания от Ранков лек автомобил. Пътят минавал през центъра на селото и продължавал по единствената улица в посока към Бяла Слатина. В края на населеното място участъкът от пътя не бил осветен, тъй като липсвало улично осветление.

Наближавайки изхода на селото, мъжът забелязал силует откъм лявата страна на пътя. В следващия момент последвал удар. След като спрял и слязъл от колата, водачът видял лежащо до колата дете. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалата – 11-годишната Сара, била транспортирана до болница. Десет дни по-късно момичето починало.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, причината за смъртта е черепно-мозъчна травма, довела до тежки мозъчни контузии, счупване на костите на черепната основа, хематоми, оток и компресия с последваща мозъчна смърт.

По досъдебното производство е било установено, че към момента на катастрофата, концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия Веселин е била 1,70 промила. Това сочи за средна степен на алкохолно опиване, характеризираща се със значителни нарушения на мисловната дейност, речта, съобразителността, концентрацията на вниманието, ориентировката, координацията на движенията, силно забавени реакции.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *