ОБРЕЧЕНИ В ЖЕГИТЕ! 5000  жители на жк „Бистрица” в Дупница пета година живеят с ежедневна воня от канализацията

Около 5000  жители на жк „Бистрица” в Дупница пета година живеят с ежедневна воня от канализацията, изградена през 2019 г. През лятото миризмата на фекалии става непоносима, заявяват живеещи в най-големия квартал на Дупница.

В същото време фирмата изпълнител на обект „Подмяна и изграждане на канализация“ в комплекса – „Нивел строй“, регистрирана в Перник, търси от общината 1 млн. и 100 хил. лева, неразплатени от бившето ръководство на община Дупница. Може и да се стигне до съд, ако сметките не се уредят.

Репортер на „Струма“ разговаря с пенсионера от мината Иван Николов, който 7-ма година живее в бл. 83 в квартала. Той заяви:

„Преди 7 г. се нанесох в общинско жилище в квартала. Вече пета година живеещите в жк „Бистрица” се крием като мишки в апартаментите си, не можем да излезем на раздумка пред блока или в някое заведение на открито, защото от новоизградения мръсен канал се носи воня на фекалии и не се диша. През горещините не смеем да отворим прозорците, миризмата влиза вътре и трябва да слагаме противогаз”, заяви Николов и допълни:

„Още когато се изграждаше канализацията, забелязах, че старите тръби, които бяха извадени, бяха ф100. Тези, които бяха положени на тяхно място, са с по-малък диаметър и не могат да поемат мръсната вода. Но и ние, хората, сме лоши. В тоалетните се хвърля всичко и канализацията се запушва. Още при изграждането на канализацията забелязах, че не се слагат клапани на тръбите, които да се отварят, когато има много води, и да се затварят, след като мръсотията изтече. Фирмата направи икономии от тях. Друг проблем е, че тръбите не са под наклон, който да „гони“ водата, а тя застоява. Този проблем няма как да се реши, трябва наново да се разкопава, да се сменят тръбите и наклонът. Доколкото знам, за новия мръсен канал са отишли милиони от нашия джоб. 

Наблюдавах работата, защото съм бил и строител. Като слагаха тръбите покрай нашия блок, на замазката сложиха наклона към стената на блока и при един дъжд водата отива в мазетата“, заяви Иван Николов.

До него на пейка пред един от блоковете седеше 90-г. негова съкварталка Илинка Петрова, като темата им на разговор беше вонята от канализацията. Тя каза:

„Аз цял живот живях в градската градина в центъра на Дупница. Тук съм от няколко години, но не ми харесва, носи се миризма на тоалетна из целия комплекс. Научих се в живота много да не говоря, така се живее по-спокойно, въпреки че е трудно да удържаш емоциите си. Така доживях до 90 г.“, заяви възрастната жена.

Млада майка, която буташе количка с малко дете, не пожела да се афишира, но също се оплака от миризмата:

„В горещите дни не се диша. Винаги, когато можем, отиваме на село при баба и дядо – детето да подиша чист въздух, не може по цял ден да е затворено вкъщи, на климатик, без да се отварят прозорците. Ние сме заложници на некадърна работа на работниците, които смениха тръбите на мръсния канал, но няма от кого да търсим отговорност“.

Относно проблема кметът на община Дупница Първан Дангов заяви пред „Струма“:

„От фирмата изпълнител „Нивел строй“ искат да им платя 1 млн. и 100 хил. лв., неизплатени от предишното ръководство на общината за изграждане на колектора в жк „Бистрица“, останали още от 2019 г. Още преди 5 г. е заложена бомбата от екипа на кмета М. Чимев – ако друг спечели вота за кмет на общината, да плаща неговите сметки“.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *