ОбС – Разлог решава за стартирането на 35-г. концесия на плажа в Баня на предстоящата сесия

Приемане на проект за концесия на минералния плаж в разложкото село Баня и откриване на процедура за определяне на концесионер ще гласуват на предстоящата сесия съветниците в Разлог. Предложението вече се разглежда от комисиите към Общинския съвет, чиито заседания стартираха в понеделник.

Предложението е за одобряване на Проекта за решение за откриване на процедура за определяне на концесионер на концесията, която е за строителство и управление на Спортно-оздравителен воден комплекс в Баня, а именно съществуващия минерален плаж, който е с олимпийски размери 50/25 метра и площ на имота от близо 10 дка. Предназначението на обекта според концесията е за „Център за активен отдих и плувни спортове“.

Според условията в концесията съществуващите два басейна – малък и голям, подлежат на реконструкция, предвижда се и изграждане на нова зона за плажуване или соларна зона с площ от 3500 кв.м, нова обслужваща търговска сграда, както и нов паркинг за нуждите на посетителите. Концесията включва още изграждане на модерен СПА център и благоустрояване на цялата територия около съществуващия плаж.

Минималната инвестиция, която бъдещият концесионер трябва да направи, е минимум 2 736 000 лева без ДДС, или почти 3.3 млн. лева. Определеното годишно концесионно възнаграждение за община Разлог е в размер на 3% от годишните брутни приходи, но не по-малко от 17 230 лева без ДДС. Бъдещият концесионер ще дължи пълно концесионно възнаграждение след петата година, когато са изпълнени всички строително-монтажни работи, които според концесията трябва да приключат до края на третата година. През първата година от концесията концесионерът няма да дължи концесионна такса. През втората и третата е предвидено намалено годишно концесионно възнаграждение в размер на 2803 лв., а за четвъртата в размер, не по-малък от 9310 лева.

За намеренията на общината за обявяване на обекта на концесия стана ясно още през лятото и се стигна до входиране на подписка с близо 500 подписа от жители на Баня. С нея се настояваше плажът да бъде изключен от годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2020 година, в която бе включен за отдаване на концесия за 35 години, и да продължи да се стопанисва от община Разлог, като се потърсят варианти за благоустрояването му по европейски програми и проекти. Представители от Баня изложиха исканията си и пред Общинския съвет, но не срещнаха подкрепа от местните парламентаристи. Основните мотиви на искането бяха, че чрез отдаването му на частен инвеститор ползването му няма да бъде по джоба на масата жители на Баня и община Разлог.

Както „Струма” писа, към минералния плаж вече има проявен инвестиционен интерес от един от най-големите бизнесмени и предприемачи в България – Паскал Дойчев. Само преди месеци той стана собственик на изграден преди няколко години комплекс, граничещ с минералния плаж. Тогава от община Разлог потвърдиха за проявения интерес от страна на бизнесмена, който явно не се е отказал от намеренията си.

Интерес към концесиониране на плажа в Баня имаше и през 2017 година. Тогава инвестиционни намерения депозира известният благоевградски бизнесмен Иван Чапов, чиято идея бе да изгради балнеотермален център. През октомври същата година Общинският съвет даде съгласие за стартиране на процедура по отдаване на концесия, но реално до обявяването й не се стигна, тъй като на следващата година Чапов се отказа от инвестиционните си намерения. Така плажът продължи да се стопанисва от община Разлог, но според отчетите на администрацията той работи на загуба, което само утежнява общинския бюджет.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Безплатно просвещение за "калинки"

    Да проучат първо опита на Община Благоевград с концесията на открития плажен комплекс, който не могат с години да решат в полза на гражданите!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *