ОбС – Сапарева баня с декларация против новия закон за ВиК, искат да запазят водния си оператор, съветниците готови да организират масови протести и да блокират пътища


Общинският съвет в Сапарева баня ще излезе с декларация против качения за трето обществено обсъждане проект на закон за ВиК и текстовете в него. Ако те бъдат приети, курортната община ще загуби своя воден оператор, тъй като се предвижда задължително и принудително окрупняване на ВиК инфраструктурата в цялата Кюстендилска област. Така предоставянето на услугата ще става само от един консолидиран оператор за всички общини, в случая „Кюстендилска вода“. Цената за цялата област също ще бъде еднаква и в пъти по-висока от тази, която потребителите са плащали досега.
Припомняме, че това е пореден опит на местния парламент в Сапарева баня да противодейства на предлагания проект и да предложат изменение. Общинските съветници дори стигат по-далеч, като признават, че са готови да организират масови протести и блокиране на важни пътни артерии, докато исканията им за продължаване самостоятелното съществуване на местното ВиК – Паничище не бъдат взети под внимание. Те са категорични, че законопроектът трябва да претърпи сериозни промени, преди да бъде внесен за гласуване в Народното събрание. Местните парламентаристи ще положат своите подписи под декларация по време на редовната си сесия този четвъртък.
Междувременно от инициативния комитет за защитата на местното ВиК започна подписка, която се разпространява в повечето търговски обекти в Сапарева баня и близките села.
Сред другите точки от дневния ред на предстоящото заседание на ОбС – Сапарева баня е одобряване кандидатстването на общината по проект за обновяване и оборудване сградата на Туристическия информационен център по програмата за трансгранично сътрудничество със Северна Македония. Индикативният общ бюджет на концепцията е близо 1 милион евро, от които за община Сапарева баня са предвидени до 340 330 евро, включително 155 000 евро за строителни дейности и 65 000 евро за оборудване, както и за разходи за неинфраструктурни дейности и управление на проекта.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *