ОбС шефът в Дупница К. Костадинов призова съветниците да бойкотират кмета заради неизплатените заплати във ВиК, неочаквано Е. Гущеров подаде ръка на Дангов

Извънредната сесия на Общинския съвет в Дупница и този път не мина спокойно. Съвсем очаквано най-бурни дебати предизвикаха точките за отдаването под наем активите и техниката на ВиК – Дупница на „Кюстендилска вода“. Когато темата се обсъждаше, председателят Костадин Костадинов отново заговори за заплатите на работещите във водното дружество. Той дори стигна още по-далеч и призова своите колеги да започнат да отхвърлят всяка една докладна записка, внесена от кмета Първан Дангов, докато не бъдат преведени парите за възнагражденията им.
Както вече писахме, на предишната сесия беше гласувано от бюджетния остатък от миналата година да бъдат отделени 200 000 лева, с които да се платят заплатите във водния оператор, които изостават с няколко месеца.
Градоначалникът обаче отново бе категоричен в позицията си, че средствата ще бъдат дадени, когато ВиК – Дупница представи финансовия отчет за 2023 година. Той добави, че кметството е получило писмо от НАП, че местното водно дружество дължи 2,5 милиона лева към „Басейнова дирекция“. П. Дангов припомни, че се дължат и около 800 000 лева за ток, а ВиК – Дупница има да събира близо 1 000 000 лева от сметки за вода.

На свой ред К. Костадинов поясни, че на месец се събират около 180 000 лева.
Страстите се нагорещиха до червено, когато стана дума и за промяна, касаеща капиталовите разходи. ОбС шефът обяви, че неговата група няма да подкрепи докладната на кмета поради отказа на последния да преведе парите на ВиК – Дупница.

За голяма изненада на всички, Емил Гущеров от ГЕРБ този път не влезе в този тон, а се опита да успокои обстановката. Той поиска 20 минути почивка, през които говори с кмета, като помоли и К. Костадинов да направи същото без микрофони и камери пред тях.
Това предложение обаче нямаше желания ефект и след почивката кметът и председателят на местния парламент продължиха да си разменят остри реплики. 
„Имаме да плащаме 2 заплати на служителите във Вик. Парите за едната ще се съберат от дружеството. Но за другата няма как. ВиК – Дупница е приключило. Аз обучих шефа на инкасото, но след това кметът Дангов го взе на работа в общината, също така взе и секретарката. Администрацията се забави с процедурите, касаещи присъединяването към консолидираната асоциация“, коментира Костадинов. След това той отправи предложение към П. Дангов заплатите да бъдат изплатени след подписването на тристранно споразумение, като по този начин от Национална агенция за приходите няма да могат да вземат 50% от въпросната сума.
След всичко това кметът изригна с думите: „Това прилича на изнудване!“, визирайки призива за бойкот на всички докладни, внесени от него. „Ще видим ли финансовия отчет на ВиК? Нека да погледнем тези цифри, иначе всяка сесия си говорим едно и също. Упражнихте ли контрол като принципал? Сметната палата изисква отчет? Попитахте ли защо управителят Васил Милушев не е представил отчет за 2022, а и за 2023 година? Аз съм изпратил писмо с цел да го известя. Общината взе заем от 500 000 лв. и плати на ВиК, като в момента изплащаме всичко това с лихвите. Като видя финансовия отчет на ВиК, тогава ще се преведат парите“, продължи да държи своята позиция кметът.
„Кметът Дангов не иска да даде парите за заплати, това задължение ще си остане. Вие започвате да приличате на Корнелия Нинова. Имате отчети за тримесечие и шестмесечие, годишният отчет се внася до септември“, контрира Костадинов, който по-късно пак подчерта, че настоящият градоначалник все повече започва да му прилича на миналия такъв – Методи Чимев.


„Намерихте управител, а сега сте срещу него. Намерихте председател, а сега сте и срещу него. Ако не ги дадем до 18 юли тези пари, след това няма да има управител на ВиК. Ще тръгнем към ликвидация, ще дойдат хиени и тези 200 000 лв. ще заминат… Няма да има начин как да ги дадем и хората най-накрая да си получат заплатите. Това е неизпълнение на решение на Общински съвет! Докато не се преведат парите, сваляме нашето доверие от Вас, не вярваме на Вашите думи. Това не е изнудване, ще гласуваме „против” всичко, което предлагате. Призоваваме всички съветници да се присъединят към нас и така да блокираме работата! Защо ни е Общински съвет, ако имаме цар?“, обяви емоционално Костадинов.
Наложи се на трибуната до кмета да се качи бюджетарят Павел Петров, който да внесе яснота, че въпросните пари няма как да се отпуснат от бюджета. К. Костадинов веднага отговори, че това не е истина и обвини Петров и Дангов, че дълго са репетирали какво да кажат. 
Малко след това градоначалникът, след като отново се консултира с финансовия експерт, заяви, че още на следващата сесия ще внесе предложение за разсрочването на краткосрочен заем от 3,2 милиона лева. Според него с екипа му са преценили, че така ще бъдат спестени пари, които може да се насочат към водното дружество.
Общинските съветници гласуваха двете решения, чрез които техниката и оборудването на ВиК – Дупница ще бъдат отдадени под наем на „Кюстендилска вода“ за срок от 10 години. Така от консолидираната асоциация ще плащат за активите по 7209 лева на месец, вместо предложените от администрацията 2430 лева. Техниката, закупена след 2018 година пък, ще струва 2523 лв. месечно, вместо първоначално предложените 841 лв. Това отваря широко вратите за официалното влизане на „Кюстендилска вода“ на територията на община Дупница, като най-вероятно ще стане факт от 1 август, тъй като обявяването в ликвидация на местното дружество трябва да бъде гласувано на сесията, насрочена за 18 юли.   
В крайна сметка обаче не стана ясно дали и евентуално кога работещите в местния воден оператор ще вземат заплатите си.
След това страстите утихнаха, но Първан Дангов държеше лично да чете всяка една от неговите докладни, вместо те да бъдат представяни от К. Костадинов, каквато беше практиката досега. По-късно кметът трябваше да излезе, защото имаше гости от община Бобов дол, и се наложи неговият заместник Бойко Христов да чете внесените точки. 
Впечатление направи, че по време на цялото заседание Емил Гущеров спази думата си и не влезе в бурните и на моменти обидни дебати между П. Дангов и К. Костадинов. Той дори поздрави кмета, който обяви, че дейностите по сондажа за минерална вода в село Бистрица може да бъдат подновени.
„Виждате, че когато се говори спокойно и без да се отправят провокации – нещата се случват по-добре. Поздравявам Първан Дангов, че иска да възобнови сондажа. Ще му подам и ръка. Повтарях многократно за сондажа и кметът, като един добър управленец, се насочи в правилната посока“, каза Гущеров и действително подаде ръка.
„Искаме становище от „Байсенова дирекция“ как да процедираме със сондажа в Бистрица. Такова нещо ни е нужно, за да продължим с дейностите там. Ако бяхме продължили по стария начин, трябваше да обясняваме действията си пред определени специализирани органи. Не сме се отказали от проекта за сондажа“, каза само минути по-рано кметът.
Като видя това, Костадинов избухна в смях и каза: „Целунете се! Горчиво!“.
Както неведнъж сме писали, още от първата сесия на местния парламент през ноември след изборите Емил Гущеров и Първан Дангов се „захапаха“ остро. Разменяха си обиди и закани за съд, като в действие влизаха и реквизити като клещи за кастрация на едри животни, каски и сапуни.
На миналата сесия съветникът от ГЕРБ обяви, че ще поиска да се вдигне паметник на кмета, ако той възобнови сондажа. Христо Михалчев от КОД-ВМРО също остана доволен от новината за сондажа и на свой ред подкрепи докладната на градоначалника за актуализиране на капиталовите разходи, въпреки че е от групата на КОД-ВМРО на Костадин Костадинов.
Междувременно стана ясно, че сесиите вече се излъчват онлайн в реално време. Необходимата нова техника вече е монтирана в заседателната зала и заседанието вървеше както в Youtube канала на кметството, така и във Фейсбук групата „Община Дупница за всички“. По този начин бе изпълнено изискването в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Правеше впечатление и новата аудиосистема, чрез която местните народни представители можеха да се изказват от местата си, без да им се налага да отиват до микрофона край трибуната.
Самата сесия пък започна с едноминутно мълчание в памет на починалия внезапно преди няколко дни бивш общински съветник – диджей Боби Коларов.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *