Общината в Радомир купува 466 кв.м частна земя и разширява тенис корта със закрито игрище

Общинският съвет в Радомир вчера на своето редовно заседание прие решение, с което дава съгласие за разширяване на тенис корта в града с още едно, но закрито игрище. За целта общината купува 466 кв.м възстановена частна собственост. Цената на имота от лицензиран оценител е 12 260 лв. без ДДС. С придадения имот се дава възможност за изграждане на още едно, но закрито игрище и възможност радомирци да спортуват по всяко време на годината, независимо от метеорологичните условия.

След полученото разрешение от съветниците кметът Пламен Алексиев трябва да сключи предварителен договор със собствениците на имота, на база на който да се извърши изменение на плана за регулация и кадастралната карта в обхвата на засегнатите имоти. След приключване на необходимата устройствена процедура ще се извърши окончателното прехвърляне на имота, което ще даде възможност на общината да изпълни своето намерение.

Радомир разполага с модерни тенис кортове с осветление, с каквито дори малко областни градове могат да се похвалят. Кортовете се поддържат в много добро състояние и осигуряват отлични условия на желаещите да практикуват този спорт. От качествената настилка на кортовете се възползват дори тенисисти от София и Перник, които пътуват до Радомир, за да практикуват любимия си спорт.

„Спортът е един от моите приоритети и в бъдеще време ще продължа да полагам усилия за неговото развитие”, заяви кметът на Радомир Пламен Алексиев.

Съветниците приеха и информация за състоянието на чистотата и хигиената в Радомир и общината. Според нея миналата година са събрани смесени битови отпадъци 6082 т, които са извозени на регионалното депо в Перник, събрани са разделно хартия 1,330 т, пластмаса 1,049 т, метални опаковки 0,095 т и 10,38 т стъкло. Битовите отпадъци по сключен договор след обществена поръчка извършва обединение „Чистота Радомир-2019” – София, за лятното и зимно почистване договорът на общината е с „ВИВАІ МЕТАЛ“ ООД – София, общината има сключени договори с фирми за събиране на батерии и акумулатори, за отработени масла, стари автомобилни гуми.

Съветниците приеха и Програма за закрила на деца с изявени дарби за 2020 г. Разработената наредба е система от мерки за гарантиране развитието на дарбите на децата, която им осигурява финансово подпомагане и възможност за изява в областта на науката, изкуствата и спорта. Кметът се подпомага от Експертно-консултативна комисия, назначена от него, която излиза с мотивирано предложение за всяко дете от постъпилите искания.

Предвидени са парични помощи по 195 лв. на дете за класирано на І, ІІ и ІІІ място на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания. Програмата включва подпомагане за участие в курсове, предвидени са едногодишни стипендии по 135 лв., както и материални и морални стимули за общински турнири по тенис на маса, шахмат и футбол „Хр. Радованов“.

Съветниците разгледаха и други въпроси, сред които информация за развитие и функциониране на културните институти през 2019 г. и разрешаване на банков кредит от 14 000 лв. за оборотни средства на общинска фирма „Байкалско-1“. Съветникът Емил Крумов е сигнализирал общината за нарушване на реда в района на хижа „Орлите“, където редовно имало надпревари с АТВ-та, застрашаващи живота и здравето на туристи.  

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *