Община Банско продава три имота в бившия Завод за слаботокови релета в Баня със стартова цена от близо 25 лв./кв.м

Три имота с обща площ от 3273 кв.м продава на търг община Банско. Имотите са урегулирани и се намират в землището на село Баня, община Разлог, в двора на бившия Завод за слаботокови релета. Община Банско вече има изготвени пазарни оценки от независим оценител, които бяха гласувани и приети на провелото се в края на миналата седмица редовно месечно заседание на местния парламент. Пазарните оценки, които бяха одобрени с пълно мнозинство от общинските съветници, са над 6 пъти по-високи от данъчните им такива.

Първият имот, който предстои да бъде обявен и продаден чрез търг с явно наддаване, е с обща площ от 1323 кв.м. Пазарната му оценка възлиза на 32 700 лева и е с 27 017 лева по-висока от изготвената от община Разлог данъчна оценка, която е в размер на 5688 лева. Сметките показват, че цената на квадратен метър ще се търгува за 24,73 лева.

Вторият имот, който ще бъде обявен на търг, е с площ от 790 кв.м, а пазарната му оценка възлиза на 19 600 лева, или 24.81 лева на квадратен метър. Данъчната оценка на имота е в размер на 3397 лева. 1160 кв.м е площта на третия имот, който ще бъде продаден на търг. Пазарната му оценка е в размер на 28 600 лева, или 24.65 лв./кв.м., а данъчната оценка възлиза на 4980 лева.

Определените първоначални тръжни цени на имотите се равняват на приетите пазарни. Цифрите показват, че квадратният метър ще се търгува на цена от почти 25 лева на квадратен метър.  Определената стъпка за наддаване е в размер на 1 % от стойността, или съответно 320 лева за първия имот, 190 лева за втория и 280 за третия.

Администрацията в курорта от години няма никакви дивиденти от тези имоти. Преди години тя е участвала с тях като апортна вноска, вероятно в дружеството, което е стопанисвало завода по онова време. Тази година те са включени за продажба в годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти.

Бившият Завод за слаботокови релета се намира между Баня и Банско. В момента на територията му се помещават ферма на животновъд от Баня и дърводелски цех. Около него обаче зоните са развити като туристически. В непосредствена близост до  границите на завода се намира един от първите комплекси, изграден в Банско още през 90-те години. В близост до него, в землището на Баня има и два хотела. Предвид инвеститорския  интерес към Баня не е изключено територията на завода също да стане обект на такъв.

В момента в Баня квадратният метър земеделска земя се търгува между 15 и 30 евро, в зависимост от разположението и близостта й до селото. Голяма част от построените хотели в Баня са именно по посока Банско, от двете страни на пътя. Натам са насочени и интересите на потенциалните инвеститори. Това също се отразява върху цената на имотите, повечето от които са частни и  собствениците не са склонни да продават на безценица.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *