Община Благоевград обжалва корекция от 293 000 лв. на МРРБ за нарушения при саниране на 12 сгради, предстои санкция и за регионалното депо

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е наложило финансова корекция от 293 000 лв. на община Благоевград за нарушения при санирането на 12 сгради. Това стана ясно от делото в Административен съд, образувано след жалбата на кмета Атанас Камбитов против решението, подписано от зам. министъра на МРРБ. На вчерашното заседание съдия Илонка Рашкова прие съдебно-икономическата експертиза на вещото лице Иванка Илиева. При обсъждане на заключението началникът на общинския отдел „Обществени поръчки“ Ива Цветанова посочи, че се е натъкнала на разминаване в изчисленията на корекцията, но разликата от 9 лв. не беше  впечатляваща и не се стигна до задълбаване кой е смятал грешно. Общинската юристка пледира решението за финансовата корекция да бъде отменено, тъй като не било съобразено националното финансиране и неправилно бил определен размерът на допустимите разходи. От своя страна адвокатът, представляващ МРРБ, се обяви за потвърждаване на корекцията, която била наложена заради констатирани 3 групи нарушения при провеждане на обществената поръчка – ограничителни критерии, заложени от възложителя, незаконосъобразна методика при оценяването и неоснователно отстраняване на участници. И двете страни бяха лаконични, тъй като ще представят писмени защити, а какво ще бъде решението на съдията, ще стане известно в законовия срок. В Административен съд има още няколко идентични дела, по които община Благоевград обжалва финансови корекции на МРРБ, такива са наложени и   на общините Петрич и Разлог, които също ги обжалват.

Висящо е делото и за регионалното депо край Бучино, като там също са констатирани  нарушения при провеждане на обществената поръчка – като   ограничителни критерии за подбор и възлагане, и незаконна методика за  оценяване. Интересното е, че там МРРБ не е наложило финансова корекция, но предстои да определи такава в размер на 5 % след верифициране на разходите, извършени от ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект“, която спечели поръчката за депото с оферта от близо  9 млн. лв. без ДДС.  По това дело е назначена съдебно-счетоводна експертиза, а заключението на вещото лице ще стане известно в насроченото за месец юни заседание. ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект“ бе избрана да изгради  новото сметище край благоевградското село Бучино на цена от 10 693 800 лв. с ДДС след отстраняване на конкурентите им от регистрираното в София „Струма 2018“ ДЗЗД, включващо „Джи Пи Груп“ АД с управители Владимир Владимиров-Житенски и Стефан Тотев, „Би Ес Проект“ ЕООД на Тома Чакалов , „Юнайтид груп“ ЕООД на Кристиян Андреев и унгарската фирма „Евроасфалт Епито Еш Шолгалто Корлатолф Фелелоссегю Тарсасаг“, чиято ценовата оферта изобщо не беше отворена.

Мотивите на председателя на общинската комисия Антония Методиева, директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ в община Благоевград за дисквалифициране на „Струма 2018“ ДЗЗД, бяха че техническото предложение не отговаря на изискванията на възложителя, нарушена била технологичната последователност на изпълнение на отделните части в етапа на проектиране, липсвали временни отговорности за изпълнение на проекта в част „Архитектура“ и диаграма на работната ръка, имало и неяснота в разпределението на функциите, ролите и отговорностите на ръководството на екипа. Класираното на финала „Балканика Грийн Саут Уест Проджект“ ДЗЗД обединява дружествата „Балканика Енерджи“ АД с борд на директорите Димитър Георгиев, Виден Георгиев и Аглика Георгиева, „Мега Хидрострой“ ЕООД с регистрация в Божурище на Зоран Костов и пазарджишката фирма „Р-Студио“ ЕООД с управител Светослав Влайков. Те предвиждат 60 календарни дни за изработване на работен проект, а за строително-монтажни дейности, включително доставка, монтаж и пуск на съоръженията, оборудване и механизация на инсталацията посоченият срок е 340 календарни дни.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мусейбе Сикиш

    Камбата се самозабрави и си мислеше като боса си Боко Маркуча, че е вечен. Да, ама не! Този синдром е характерен за нискочелите „калинки“, които бързат да лапат безогледно, докато са на власт на принципа „ден година храни“, без да знаят, че дори маймуняка преди да лапне праскова, първо си я мери на гъза дали после ще му излезе костилката.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *