Община Дупница чака всеки момент 2,5 милиона лева от държавата за ремонта на „Бончук“, фирми и бизнесмени вдигат бюджета на „Марек“

Общинското ръководство в Дупница чака всеки момент да получи пари от държавата, за да може да стартира дългоочакваният ремонт на стадион „Бончук“, разкри заместник-кметът Бойко Христов. По думите му всичко с проекта е наред, не е връщан за корекции и надеждите са заветното обаждане от МРРБ да дойде още тази седмица.
На въпрос дали политическата обстановка в страната пречи ремонтните дейности да започнат заместник-кметът отговори: „В интерес на истината най-вероятно има и такъв оттенък, но не мога да бъда сигурен. Реално проектът е минал всички центрофуги в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очакваме покана за сключването на договор за финансиране. Имаме думата, че ще бъдем поканени при следващо разпределение на средства. Надявам се, че това може да стане дори тази седмица, чакаме да се свържат с нас всеки момент. Имаме зелена светлина и нямаме притеснения относно този проект. Помните, че на самия стадион имаше паднали ламарини и можеше да се стигне до инциденти. Затова общинското ръководство взе решение да направи така, че „Бончук“ да придобие добър вид още преди ремонта“, заяви Бойко Христов.
 Припомняме, че още в края на миналата година стана ясно, че държавата ще отпусне близо 2,5 милиона лева на община Дупница, които да отидат за ремонт на т.нар. „чашка“ на спортното съоръжение. В проекта е предвиден още и ремонт на дренажната и напоителната система, подмяна на тревното покритие чрез ново зачимяване, вътрешно и външно боядисване, подмяна на дограма, частична подмяна на ел. инсталация, ремонт на помещения (бани, тоалетни, съблекални), фитнес зала и т.н. Покривното покритие (козирката) от ламарина е изцяло компрометирано, което налага неговата подмяна с по-надеждно такова. Предвижда се монтиране допълнително на 3000 броя пластмасови седалки върху съществуващите бетонови тераси, както и армирана бетонова настилка в сектора за гости. С цел отговаряне на изискванията пътят на движение на съдиите да не се пресича с този на футболистите се налага затваряне на 2 броя врати и отваряне на две такива към подхода на стадиона. На втория етаж на сградата съществува зала за конференции, която ще се раздели на две по-малки такива с нови функции – зала за конференции и стая на делегата.
Бойко Христов обяви и че още през тази седмица започва и ремонтът на изкуственото игрище пред стадион „Бончук“, което беше открито преди повече от десетилетие от тогавашния премиер на България Бойко Борисов.
„Стартираме и ремонта на изкуственото игрище. Започваме със собствено финансиране и показваме реално, че общината има средства. Има и фирми, които искат да помагат, като ние пренасочваме средствата за ремонта. Това ще допринесе за подобаващо развитие на школата. Сами показахме колко е важно това и как много наши момчета бяха внедрени в първия отбор и показаха силни игри. Общинското ръководство набляга за развитие на базата по всякакъв начин. Игрището е, меко казано, амортизирано и дори има паднали колове, което предразполага да се стигне и до някой инцидент с децата, които тренират там. То е на 13-14 години и едва ли не все едно няма игрище. Тревата е под всякаква критика, има дупки, както и паднали колове, които стърчат навътре. Намерили сме вариант това игрище да добие подобаваща визия, за да може децата да се развиват. Знаете, че те бяха местени да тренират по терени в близките села. Имаме база, която със задружни усилия ще придобие вид, отговарящ на името на „Марек“. Ще сменим настилката, оградите, всичко… Реално това ще бъде ново игрище, защото от старото няма да остане нищо. Водим разговори за изграждането на трето, но нека не изпреварваме нещата. В момента едно такова игрище струва около 100 000 лева“, коментира заместник-кметът.
Припомняме, че на това изкуственото игрище неведнъж се е провеждал и международният турнир по детски футбол „Дупница Къп“, организиран от бившия футболист на „Марек“ Милан Павлович.
Бойко Христов допълни, че към момента школата на клуба и първият състав нямат финансови затруднения и всички заплати и премии са изплатени: „Тук сме свикнали да търсим скандалите, а не положителните неща. Дечицата от школата се возят безплатно всяка седмица. Преди им се взимаха по 10-15 лева, когато трябва да пътуват за някой мач. Отделно от това децата са хранени и пият вода безплатно. На две възрастови групи закупихме чисто нова екипировка, като следващия месец ще има и за други набори. Ще направим така, че още много деца от Дупница и региона да пожелаят да тренират, а родителите да нямат притеснения да ги записват“, заяви Христов.
Заместникът на Първан Дангов призова всички дупничани за по-голяма подкрепа на местния футболен клуб. По думите му посещаемостта от около 500 човека средно на мач не е добра.
„90% от мачовете ни в Дупница бяха победи. Нямахме много финансови средства, а победихме отбори, които имаха мощна финансова подкрепа и амбиции за елита. Публиката оказва голямо влияние и я призовавам да идва повече. Целите ни за новия сезон са за не по-лошо класиране от предишното и се надяваме дори да не стигаме до бараж. На няколко пъти сте ме питали какво ще правим, ако влезем в Първа професионална лига още миналия сезон… Сега имаме достатъчно време да помислим за всичко и когато догодина напролет има подобни разговори, вече да имаме по-добри виждания и за стадиона, и за всичко останало“, каза още той.
Заместник-кметът беше категоричен, че наред с ремонтите на изкуственото игрище и стадиона, той и неговите колеги са поставили за цел дупнишкият клуб да спечели промоция в елита:
„Дали сме пълен картбланш на новия старши треньор Анатоли Нанков да си сформира силен отбор, за да може „Марек“ да не е по-назад от мястото си през миналата година, когато вдигна летвата много. Дай Боже за следващия сезон да сме новият участник в Първа професионална лига“.
Бойко Христов разкри, че от общинското ръководство са имали разговори с бизнесмени, ако отборът влезеше в най-високото ниво на футбола у нас: „Нямаше как да отидем на баража със „свалени гащи“. Смятахме, говорихме и преценявахме какво да правим. Имахме виждания какво трябва да се случи и бяхме достигнали нива за парите, които ни трябват. С г-н Иво Паргов направихме среща с Иван Василев и имахме неговото потвърждениe, че може би първоначално щяхме да домакинстваме няколко мача на стадион „Локомотив“ в София“.
Припомняме, че в Дупница усилено се заговори, че именно столичният бизнесмен ще се заеме с издръжката на „Марек“ при промоция. Другата надежда на дупничани пък е свързана със собственика на верига магазини за бяла и черна техника Стефан Милушев, който беше президент на „Марек“ при последните му силни изяви в началото на века. През последната година той отново се ангажира да помага на клуба, осигурявайки средствата за по-далечните гостувания на отбора, когато се налагаше футболистите и треньорският щаб да отсядат на кратки лагери преди двубой в далечен град. Вчера бизнесменът бе в Дупница и посети кмета Първан Дангов в неговия кабинет, като на срещата бе и Бойко Христов.
 „Стефан Милушев дойде в общината по наша покана и срещата мина добре. С него уточнихме, че ангажиментът, който той има към „Марек“ като финансово подпомагане, остава. Даже той ще завиши леко сумата, чисто по негова инициатива. Той е доволен от това, че местни момчета от Дупница играят в отбора и ще продължат да го правят. Хареса му и идеята, че искаме да развием още повече детско-юношеската школа. Знаете, че започваме ремонт на едното изкуствено игрище, а имаме планове да изградим и още едно. Наред с предстоящия ремонт на стадиона, искаме целия комплекс на „Бончук“ да придобие един много по-добър и съвременен вид, както и да бъде стопанисван много по-добре. Няма милиони, но има значително увеличение на издръжката на „Марек“, основно от външни лица и фирми. Няколко букмейкърски компании искат да ни спонсорират, както и различни бизнесмени. Това е свързано с доверието, което ние имаме като общинско ръководство. Ние сме гарант, че няма да бъде злоупотребявано с парите. Още не сме изчислявали колко точно ще бъде бюджетът на клуба, но заедно с тези 350 000 лева годишна субсидия от община Дупница, размерът му става доста по-голям от преди“, каза пред репортер на „Струма“ кметът Първан Дангов минути след срещата си със Стефан Милушев.


ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...




Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *