Общините Сапарева баня и Говедарци изпуснаха уникален шанс! Общинският съветник К. Николов: Провал на мегапроекта за зимен курорт на 8000 ха „Дестинация Рила”, инвеститорът пренасочи 410 млн. евро към Косово

Мегапроектът „Дестинация Рила“ за зимен курорт върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня вече е в миналото. Френският консорциум, който искаше да инвестира 410 млн. евро на територията на общините Самоков и Сапарева баня, се пренасочи към Косово. Плановете са ски курортът Брезовица, разположен в Шар планина, да се превърне в най-големия зимен комплекс на Балканите, съобщи общинският съветник от ПП „Отечество” в ОбС – Сапарева баня Костадин Николов. Ето какво заяви той в открито писмо до „Струма”:

Френските инвеститори в „Дестинация Рила” се сблъскаха с поредица от непреодолими пречки, като натиск от екологични организации, плановете за управление на планините и политическата нестабилност.

Следва да се отбележи, че съществен принос за провала на мегапроекта имат и общинските съветници от ГЕРБ в периода 2014 г., предвождани от г-н Калин Гелев, понастоящем кмет на общината. На скандално заседание на Общински съвет – Сапарева баня, проведено на 25.07.2014 г., г-н Гелев и групата съветници на ГЕРБ, бойкотираха проекта „Дестинация Рила”, като отказаха да подкрепят поредица решения, необходими  за неговото стартиране на територията на община Сапарева баня. Дори присъстващият на общинската сесия г-н Константин Джатев – зам. изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, не успя да убеди г-н Гелев, че правят голяма грешка и ще бъде изпуснат уникален шанс за реализация на проект, който би променил изцяло облика на региона и би превърнал Сапарева баня и Говедарци в курорти от световна величина.

Консорциумът, в който влизат компаниите MDP Consulting, Egis, Compagnie des Alpes, вече е подписал споразумение с косовското правителство за започване съществена работа по проекта.

Комплексът в Брезовица ще разполага с над 160 км писти и високоскоростни лифтове, които трябваше да бъдат в планината над Сапарева баня и Говедарци.

В крайна сметка в пълна степен се налага изводът от народната мъдрост, че „на човек, който не желае, може да му вземеш, но не и да му дадеш”, коментира К. Николов.

Екипът от френски специалисти планираше да проектира световен курорт между град Сапарева баня и най-голямото самоковско село Говедарци. Проектът „Дестинация Рила“ обещаваше огромни инвестиции за около 600 милиона евро, като курортът включваше площ от 5500 хектара земя – държавна, общинска и частна собственост, 83 писти с дължина 155 км и с 27 лифта, обекти с категория от 3 до 5 звезди, като движението на автомобили трябваше да бъде ограничено, голф игрища, обекти за спа туризъм и други, включващи над 80 вида дейности и гарантиращи над 7000 нови работни места и допълнителна заетост в сферата на селското стопанство, като очакваният годишен оборот бе 200 млн. евро.

Туристическият проект предвиждаше да е уникален за нашата страна и да предлага качествени услуги на достъпни цени за около 250 хиляди туристи. Той обаче се провали, след като не получи подкрепата на управите на двете общини и така въобще не влезе за разглеждане в министерствата.

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *