Общинските съветници в Сапарева баня: Ще се борим за съхраняването на ВиК – Паничище, „Кюстендилска вода“ е с няколко милиона загуби

Общински съвет – Сапарева баня прие декларация против предложения за обществено обсъждане нов проектозакон за ВиК, който предвижда принудителното ликвидиране на местния ВиК – Паничище и присъединяване към консолидирания оператор „Кюстендилска вода“.
Местният парламент включва в своето становище десетки мотиви и категорично възразява против разпоредбите, които са свързани със задължителното окрупняване на обособените територии, задължителното предоставяне на общинските съоръжения на областната асоциация, както и отнемането възможността на общинските съвети пряко да упражняват своите правомощия, свързани с общинските водни дружества.
Съветниците от курортната община считат, че с тази проекторазпоредба се нарушават действащото европейско и национално законодателство и основни демократични принципи. Те считат, че този проект на закон за ВиК в този му вид не трябва да бъде внасян в Народното събрание.
„Целта на община Сапарева баня е да се бори за съхраняване на самостоятелно обособена територия и дружеството оператор за доброто на цялата община, за опазването на нашето местно богатство и чистата планинска вода. Макар и малко дружество, ВиК – Паничище изпълнява същите задачи, както всички останали. Близкият контакт с потребителите, повечето от които познаваме лично, както и непрекъснатият контрол на общинското ръководство спомагат за бърза реакция при възникването на проблеми. Дружеството отговаря на всички изисквания за оператор по сега действащия закон, регистрирано е като дружество, предоставящо ВиК услуга, има учредена обособена територия, има изготвен самостоятелен регионален и генерален план, има одобрен бизнес план, има сключен концесионен договор за ВиК оператор за община Сапарева баня. Учредяването на асоциация по ВиК възникна като изискване на Световната банка за отпускане на средства за развитие на водния сектор. Практиката показва, че обикновено средствата отиват за областните центрове, а малките общини не получават почти нищо, откъдето произтича и тяхното недоволство, а цената е една за цялата асоциация. От отчетите на ВиК „Кюстендилска вода“ ясно се вижда, че до момента дружеството е с няколко милиона загуби и на практика малките и бедни общини съфинансират проектите на областните центрове чрез високите цени“, се казва в част от декларацията, под която се подписаха всички общински съветници в Сапарева баня.
Позицията ще бъде изпратена до Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и към всички институции, имащи отношение по темата. Ще бъде търсено съдействие и от депутатите от областта.
Припомняме, че това е поредната декларация, която местният парламент гласува заради новия проектозакон за ВиК. Написаното от Общинския съвет е подкрепено още от кметския екип и управителя на ВиК – Паничище.
По друга точка от дневния ред на своето редовно заседание местният парламент в курортната община разреши на кметството да кандидатства по проект за обновяване и оборудване сградата на Туристическия информационен център по програма за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония. Както вече писахме, индикативният общ бюджет на концепцията е близо 1 милион евро, от които парите за община Сапарева баня са до 340 330 евро.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Пазар

    Трябва да има справедливост. Водата, идваща направо от планината гравитачно струва много по-малко от тази в равнината, която се вади от дълбоко, с големи разходи за електричество и помпи. Всеки избира къде да живее, ако водата му е толкова скъпа.Реално и в София, и в Белица къщите се строят с едни и същи строителни материали, ама тези в Белица са по 300 евро кв.метър. а в София по 2000 евро. Дали пък да не намалят цените на апартаментите в София, за да има паритет?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *