Общинският съветник от ПП „Отечество“ К. Николов сигнализира за злоупотреба с обществени поръчки в община Сапарева баня

Общинският съветник от ПП “Отечество” в ОбС – Сапарева баня Костадин Николов поиска думата на страниците на в. “Струма”, като обвини кмета на община Сапарева баня Калин Гелев в схеми при провеждане на обществени поръчки. Ето какво твърди общинският съветник:
„В община Сапарева баня се извършват системни и драстични нарушения на Закона за обществените поръчки, като не се провеждат изискващите се от закона процедури и търгове, а се сключват договори по собствено усмотрение и на цена, определена на незнайно каква база. Считаме, че е налице злоупотреба с публични средства в големи размери, за което ще сезираме компетентните органи.
От кмета на община Сапарева баня в качеството на възложител е подписан договор с дата 26.07.2018 г. с насрещна страна – изпълнител „Стивистар“ ЕООД, а предмет на договора е асфалтиране на улица в село Сапарево, община Сапарева баня. Стойността на договора е 176 961,40 лв. без ДДС, с ДДС цената вече е 212 353,68 лв.
Договорът е подписан, както е отразено в него, по пряко договаряне, а не след провеждане на търг, както се изисква по закон. В конкретния случай не са налице основания за пряко договаряне, а сключването на договора считаме за злоупотреба и заобикаляне на закона. Улицата по никакви признаци не се различава от всички останали неасфалтирани улици на територията на общината, за да се налага „неотложно“ асфалтиране, предвид факта, че не е възможно да се предвиди настъпване на природно бедствие и интензивни валежи.
На фона на факта, че при избора на изпълнител е заобиколен законът, като е избегнато конкурентното начало – основополагащ принцип в закона, следва да се подчертае цената на договора, която според съветниците от опозицията е завишена в пъти над реалната. Съгласно договора, цената на доставка и полагане на плътен асфалтобетон с дебелина 4 см е 52 лв. без ДДС за кв.м.
За сравнение, в интернет сайтове на редица общини и други публични организации са публикувани договори със сходен предмет, като разликата в цената е фрапираща. Така например община Куклен е сключила идентичен договор от 16.08.2018 г., съгласно който цената на „плътен асфалтобетон 4 см“ е 11.70 лв./кв.м.
Очевидно разликата е фрапираща и само по този компонент на договора, сключен от община Сапарева баня, се оказва, че има разхищение на публични средства в размер на 49 972 лв.
Следва да се отбележи, че възложителят – кметът на община Сапарева баня, е наясно с реалната пазарна цена на „полагане на асфалт“, тъй като в одобрен от него на 11.07.2018 г. протокол за определяне на стойността на заявени разходи е отразена предложена цена за „Доставка и полагане на един пласт асфалт с деб. 4 см“, при цени за кв.м в размер на 16,23 лв. Само петнадесет дни по късно, на 26.07.2018 г., кметът сключва договора за асфалтиране на улицата в с. Сапарево, при цена от 52 лв. за кв.м. Интересно защо?
Възниква въпросът на какъв принцип е определено от кмета на община Сапарева баня лицето, с което при директно договаряне е сключен договорът със „Стивистар“ ЕООД? След направена справка в публичните регистри по отношение на „Стивистар“ ЕООД установихме следното: дружеството е регистрирано през 2015 г. с 2 лв. уставен капитал и за периода от регистрацията му до м. май 2018 г. максималният брой на осигуряваните лица от него е едно лице, като за продължителни периоди броят е нула. Също така липсват данни в Централния професионален регистър на строителите /ЦПРС/ за вписване на юридическото лице „Стивистар“ ЕООД.
Резонно възниква въпросът: На какво основание едно юридическо лице с два лева капитал, с един служител и невписано в ЦПРС е определено за изпълнител в процедура на директно договаряне за изпълнение на обществена поръчка за строителство на стойност 212 353,68 лв. с ДДС?!
При процедура чрез събиране на оферти от кмета на община Сапарева баня е подписан договор с изпълнител „Брежан“ ЕООД и с предмет: „Товарене и извозване на смесени битови отпадъци на 148 км /общо/ от площадка за неопасни отпадъци м. Люти дол, гр. Сапарева баня, до площадка в квартал „Филиповци“, гр. София“.
По аналогичен начин впечатление прави завишената цена на договора, която с 60 куб. самосвал, или контейнерът е 1321,64 лв. с ДДС, или единична цена на километър /общо/ 8,93 лв. с ДДС, което прави единична цена в една посока на километър в размер на 17,86 лв. с ДДС, което на фона на общоприетата от товарни превозвачи цена 2,5-3 лв. на км отново е баснословна цена, което неминуемо ще ощети бюджета на община Сапарева баня. Следва да се има предвид фактът, че предметът на договора е превоз на неопасни битови отпадъци, а не опасни или радиоактивни отпадъци. Отново възниква въпросът при недоброто финансово състояние на общината защо кметът сключва договори на баснословни цени?
Считаме, че в нарушение разпоредбите на закона е подписан и Договор № 51/03.09.2018 г. с предмет: „Реконструкция на път, отводнителна система и пътни съоръжения на местен път Ресилово-Овчарци-манастир „Покров на Пресвета Богородица“ със стойност на договора 186 000,62 лв. без ДДС. Отново възложителят в лицето на кмета без провеждане на конкурсна процедура е предпочел да сключи договора след покана към определени лица, а след преглед на поканените фирми и причината, поради която две от тях са декласирани, е ясно за какво идва реч… “ние знаем, че вие не отговаряте на условията, но ви каним, защото нашият човек трябва да спечели поръчката“.
В интернет сайта на община Сапарева баня прави впечатление още една обществена поръчка, която е с предмет направа на резервоар за минерална вода. Въпреки стойността на обществената поръчка в размер на 653 966,48 лв. без ДДС, имаме Договор № 50/17.08.2018 г., сключен в резултат на пряко договаряне, отново без търг. Обръщаме внимание, че за сключване на този договор с посочената парична стойност, съгласно изискванията на закона, е необходимо провеждане на процедура по публично състезание, или иначе казано – търг, каквато междувпрочем двукратно е откривана и прекратявана, като са отстранени всичките единадесет на брой кандидати за извършване на въпросното строителство.
Обществената поръчка на стойност 653 966,48 лв. без ДДС е възложена от кмета, отново чрез директно договаряне, при наличието на повишен интерес от страна на потенциални изпълнители, което е в нарушение на закона.
Жалко е, че в почти всички процедури, проведени от кметския екип в Сапарева баня, явно прозира фактът на договорки и, меко казано, нагласени процедури с цел спечелването им от конкретно определени фирми.
От всичко казано и, естествено, подкрепено с доказателства, които се намират в профила на купувача на сайта на община Сапарева баня, възникват два въпроса:
Първи въпрос: Неспазването на ЗОП е поради крещяща некомпетентност от страна на кметската управа, или поради финансови стимули за отговорните лица?
Втори въпрос: Вярват ли, че няма институция в България, която може да им потърси отговорност за нанесените имуществени щети на общината?
Надяваме се, че от всичко изнесено тук ще се намери поне една институция в България, която ще се самосезира и ще извърши проверка относно спазването на Закона за обществените поръчки в община Сапарева баня.
КОСТАДИН НИКОЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *