Обявиха частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради проблеми с водоснабдяването (ОБНОВЕНО)

Изграден през 1954 г. каптаж и запушени тръби оставиха без живителна течност чешмите на хората в Смочево, Мурсалево и Слатино, жалват се кметове

Частично бедствено положение влиза в сила от утре, 1 юли, в общините Рила, Кочериново и Бобошево, обяви областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Причината за мярката са сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на село Смочево, община Рила, кочериновското село Мурсалево и бобошевското село Слатино. То касае и състоянието на „Водохващане Робовица“ и наложителните ремонтни дейности, които трябва да се извършат в спешен порядък. В последното село в съботния ден имаше голям събор въпреки проблемите с водата. Грижите за случващото се не попречиха на местните жители и гостите на Слатино да се веселят, но всички те имаха едно наум заради сушата.
Решението за обявяване се взе на заседание на Областния щаб за защита при бедствия, като предложението бе подкрепено единодушно от всички членове на щаба. Дни по-рано на съвместно заседание решение за обявяване на частично бедствено положение взеха и общинските щабове на Кочериново, Рила и Бобошево.
Проблемите на „Водохващане Робовица“ са отдавна, изпращани са комисии за установяване на състоянието му, извършвани са дейности по оценка на необходимите ремонтно-възстановителни дейности. Известно е, че водохващането е строено през шестдесетте години на миналия век, а ремонтни дейности не са извършвани. То осигурява вода на няколко населени места от трите общини. Установено е, че през летния сезон дебитът на водата намалява, но и загубите в съоръженията и по водопровода са значителни.


Във връзка с обявеното бедствено положение се въвежда в действие Областният план за защита при бедствия и за взаимодействие с общинските щабове, считано от 10:00 часа на 1 юли. Органи и длъжностни лица, отговорни за прилагането на предприетите мерки и дейности, са Областният щаб в състав, определен със заповед на областния управител. За ръководител на операциите е определен главният инженер на „Кюстендилска вода“ Даниел Орманков. Организацията по управление на операциите ще се осъществява в пълно съдействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, поясниха от щаба на областния управител.
Областният щаб има ангажимента да създаде необходимата организация и да започне работа за проследяването и анализирането на възникналата ситуация, както и събиране, обработване и свеждане на информация, необходима за оценяване на обстановката и вземане на решения. От там също така ще осъществяват контрол по изпълнението на възложените задачи и мерки за овладяване на създалата се критична ситуация. В хода на заседанието на щаба в Кюстендил стана ясно още, че с обявеното бедствено положение ще се реализират мероприятия, свързани със задействането на единната спасителна система съгласно Областния план за защита при бедствия, а именно – да се ангажира строителна фирма, която да извърши неотложните аварийно-възстановителни работи. Планува се да се започне проектиране по основния ремонт на обект „Водохващане Робовица“. Усилията ще са насочени и към търсене съдействието на Междуведомствената комисия за осигуряване на средства.
От пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил завършват, че при необходимост срокът на действие на обявеното частично бедствено положение ще бъде удължен съобразно изискванията. Вече са уведомени и всички институции, които имат отношение при извършването на аварийно-възстановителни дейности, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Водохващане Робовица“.
Репортер на “Струма” се свърза по телефона с кмета на община Бобошево Стефан Тачев. Ето какво заяви той по създалия се проблем: “В нашата община село Слатино е едно от обявените села в частично бедствено положение. През последните дни валя дъжд и в момента има вода в чешмите, но наистина положението e тежко. Трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с питейната вода, която идва от Рила планина и захранва селата от трите общини Рила, Бобошево и Кочериново. Каптажът е изграден през 1954 г. и оттогава не е ремонтиран. Има и много течове по трасето на питейната вода и докато стигне до селата, тя  се губи. Областната управа обяви частично бедствено положение, за да може по-бързо да се извърши ремонт на водохващането в местността Роговица и да се заделят пари от държавата. В трите села живеят около 1500 души, които от години в горещите летни дни остават с дни, да не кажа с месеци без вода. В Слатино положението е тежко, няма и алтернативни източници на питейна вода. В селото извира минерална вода, но тя се използва само за басейна през лятото и за пране”, заяви кметът на община Бобошево Ст. Тачев.
Кметицата на Смочево Стефка Зашева също се оплака от безводието в управляваното от нея село, в което постоянно живеят около 300 души, но през лятото броят им се увеличава драстично. „От дъждовете от преди два дни в чешмите в долната част потече малко вода а селото, в горната изобщо няма. Проблемът с питейната вода е всяко лято. Тръбите на довеждащия водопровод от планината до водохващането и от там до селото са почти запушени и реално водата, която достига до селото, е твърде малко и не може да го захрани“, оплака се Стефка Зашева 
Кметът на Мурсалево …заяви пред “Струма “ че само в няколко къщи няма вода, но ако сушата продължи, ще се решава какви действия да се предприемат.
Екип „СТРУМА“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Такива сме

    Проблемите не са от маловодие, а от това, че 90% от населението не си плаща реалната консумация на вода. Краде се с отклонения преди водомерите и се полива денонощно. А на водомерите цифрите са спрели. Всички го знаят, ама си траят.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *