Обявиха 12-месечно извънредно положение в Генуа

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа, след като там се срути мост, който уби поне 39 души. Сред жертвите има и три деца. „Проведохме среща на кабинета, в която решихме да обявим 12-месечно извънредно положение, както и предоставихме първа сума от 5 милиона евро за фонда за извънредни ситуации“, заяви Конте.

От инцидента насам цяла Италия е обхваната от гняв и всички смятат, че толкова важен за инфраструктурата обект не може просто изведнъж да се срине.

Мостът е построен през 60-те години на миналия век и е ремонтиран многократно. И днес спасители претърсват останките за оцелели.

Цяла нощ спасителните екипи се състезаваха с времето, но повече от 30 часа след трагедията надеждата да бъдат намерени оцелели под отломките на моста „Моранди” бавно си отива. Общо 440 души са евакуирани от района.

Заради трагедията властите наредиха инспекция на всички по-стари мостове и тунели. Министърът на вътрешните работи каза, че ще разследва и ще разбере кой е отговорен за срутването, тъй като по думите му „не е възможно през 2018 г. да можеш да работиш и да умреш при такива условия“.

От днес е обявен и двудневен траур в Генуа. Италианското правителство заяви, че иска да отмени договора, даден на компанията, която управлява автомагистралите на страната и да й наложи огромна глоба след срутването на моста.

Междувременно у нас след трагедията премиерът Бойко Борисов разпореди ремонт на всички мостове. 17 съоръжения по магистралите са в лошо състояние.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *