Обявяват нов конкурс за избор на управител на „Жилфонд” – Перник, единственият кандидат се „препънал” на финала

Съветниците в Перник обсъдиха доставката на електробуси за градския транспорт, ремонта на надлез „Иван Вазов“, допълнения към наредби. Това стана на редовно заседание на Общинския съвет вчера, ръководено от председателя Димитър Колев. На него присъства зам. кметът Стефан Кръстев, като на поставен въпрос към общинската управа той отговори, че  до дни ще бъде подписан договор за доставка на екоавтобуси по проекта за интегрирания градски транспорт на Перник. Фирмата изпълнител е „Консорциум К.Б.Б. Перник“, която вече е внесла банковата гаранция.

Изпълнението на проекта бе забавено с около 10 месеца заради редица трудности. Той стартира на 15 май 2018 г. с подписване на административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Началото му се бележи от редица трудности и неточности, които водят до сериозно забавяне на изпълнението на дейностите и до неуспешно провеждане на две от основните открити процедури.

„Открита процедура с предмет „Доставка на подвижен състав – 15 броя нови автобуси на природен газ за нуждите на обществения транспорт в град Перник“ е обявена на 02.08.2018 г. и прекратена на 06.11.2018 г. поради внесена жалба за ограничително и дискриминационно изискване за дължината на автобусите, след което броят им е намален от 15 на 13 и са изменени параметрите за дължина. На 27.02.2019 г. отново е обявена процедурата, но поради липса на подадени оферти е прекратена на 14.05.2019 г. От този период повече от няколко месеца не са предприети действия по обявяване на нова процедура за закупуване на автобусите. На 24.03.2020 г. след преработване на документацията и увеличение на прогнозната стойност е обявена нова процедура за доставка на подвижен състав. Избран е изпълнител – „Консорциум К.Б.Б. Перник“, обясни Кръстев. 5 ще са новите електрически автобуси с необходимото зарядно оборудване.

Проблем, който бе обсъждан на заседанието, бе и ремонтът на надлез „Иван Вазов“, заради който трафикът в останалата част на областния град е много натоварен. Според Стефан Кръстев ремонтните дейности са били преустановявани три пъти поради въведеното извънредно положение, съгласувателни дейности с кабелни оператори, лоши атмосферни условия и необходимост от промяна на разрешителното за строеж.

Денислав Захариев изрази надежда, че въпреки забавянето съоръжението ще бъде ремонтирано качествено и в обозрими срокове.

Съоръжението е строено преди повече от 30 години и свързва централната градска част с района над автогарата. Изградено е над жп линията и пътя за Кюстендил, а досега по него не са извършвани никакви конструктивни ремонти. Надлезът е една от най-натоварените отсечки в централната градска част на Перник. За цялостната му реконструкция Министерски съвет отпусна 600 000 лв. през 2019 г.

Решено бе на следващото заседание да бъдат поканени директорът на „Топлофикация“ инж. Любомир Спасов, който да отговори готово ли е дружеството за новия отоплителен сезон. Управителят на ВиК пък ще отговори на въпросите на съветниците  във връзка с предстоящия старт на водния цикъл в града. Дружеството иска да изтегли голям заем, с който да участва във съфинансирането на проекта.

Общинските съветници прекратиха процедурата за избор на управител на общинска фирма „Жилфонд“ поради липсващи документи на единствения кандидат – настоящия вр.и.д. Станислава Тодорова. Тя не е представила две декларации, които я препънаха на финала за постоянен управител. Съветниците удължиха договора й на вр.и.д. управител до края на годината, който изтичаше. Предстои да бъде обявен нов конкурс.

Отложено бе и гласуването на безлихвен заем за общинското дружество „Детско и ученическо хранене“. Причината за това бе в късно внесеното становище на общината, с което се отказва на този етап с мотива, че през май месец съветниците са гласували 100 000 лв. резерв, който при необходимост да се ползва от „Детско и ученическо хранене” и ДКЦ 1. Според зам. кмета Стефан Кръстев имало законова пречка да се предостави заемът заради това решение.

Опонира го председателят на групата съветници от ГЕРБ Денислав Захариев, който предложи прегласуване на решението. По думите му групата на ГЕРБ е гласувала с „не“ на предишното заседание през май.

По предложение на съветника Милан Миланов въпросът бе отложен за следващото заседание.

Съветниците обсъдиха отварянето на улица „Самоков“ пред ОДМВР, като там движението ще става еднопосочно в посока центъра, без колите да спират пред полицията. Въпросът бе разгледан след подписка на живеещите в района.

Обсъдени и приети бяха изменения към наредби на общината и отдаване под наем на общинска собственост.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...



Председателят на минипарламента Димитър Колев

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *