Овчарки надушват рак oт дреха, докосвала се до болното място

Кучета може да надушат рак от парче дреха, което е докосвало гърдата на жена с тумор, обявиха учени, съобщавайки за резултатите от необикновен, но обещаващ диагностичен метод, предаде АФП.

След 6-месечно обучение двойка овчарки постигнала 100% точност при откриване на заболяването. Техниката е проста и евтина и може да революционизира откриването на рак в страни и райони, където скенерите за мамография не могат да бъдат доставени.

Учените работили с предположението, че клетките на рака на гърдата имат отличителна миризма, която чувствителното обоняние на кучето може да различи.

Екипът събрал парчета от дрехи, които били в контакт със засегнатата от рак гърда на 31 заболели. И със специалист по кучета обучили за 6 месеца овчарките да различават “раковите” от “нераковите”. След това използвали дрехи, били в досег с място на тумор, на други 31 пациентки. При експеримента на кучетата дали да подушат една след друга 4 проби, поставени във фунии – едно парче “раков” плат и три от здрави жени. Те направили точна диагностика в 28 от 31 случая – 90%. Последвал нов кръг подобен експеримент, в който точността била 100%.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *