На 6 септември площадът на Симитли се превърна в мъжка песен, а хлябът, виното и традиционните местни ястия добавиха вкус, автентичност и аромат на един фестивал с бъдеще /на снимките/. 220 мъжки гласа се състезаваха в 22 мъжки групи във фестивала „С хляб, вино и песен“, но площадът стана по-красив с традиционната изложба на производителите от община Симитли, със специалното участие на щанд и от община Струмяни.
Да вкусиш Симитли – да почувстваш топлината на ръчно изработения хляб, да усетиш великия майсторлък на професионалните готвачи и ресторантьори, да опиташ и да се върнеш за още. Такава изложба остава в небцето завинаги.
Красиви млади жени стояха зад щанда на село Долно Осеново, където можеше да се опита „царицата“ на сладките баници на Югозапада според оценката на учените гастрономи: „Топи се в небцето… нещо като кадаиф, но не съвсем”.
Трапезата на град Симитли представяше Цветанка Кимчева – питка, баница, топла пърженица, кошница с плодове и зеленчуци, цветя, грозде, тиква, качамак, баница със сирене, баница с тиква и орехи.
Кутмача от Сушица представи неговият кмет Георги Митрев: „Това са камъни от Сушица, специални. Нагорещяват се до червено и се слагат в овчето мляко. И млякото е сварено”, обясни той. Много го опитаха, а констатацията им беше, че е невероятно.
Пак там, зад щанда на Сушица, стоеше млад мъж със съпругата си и двете им деца, момиче и момче – животновъдът Смилен Воденичарски, който заедно със семейството си отглежда 50 бивола, 50 крави, овце и кози. Всички работят здраво, за да отглеждат тези глави добитък, включително и децата.
„Представям биволско, краве мляко и млечни продукти”, каза скромно Смилен и благодари на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, че винаги помага. И пожела здраве и живот на всички за празника на Симитли.
И печено прасенце по сушички имаше на масата на малкото планинско селце.
До Сушица, скромно, с домашно плетени и екологични кукли, стоеше Ина Ангелова от Крупник, за която плетенето и куклите са добро съчетание на хоби и работа.
Ножарят Иван Кюпов представяше един стар занаят – ножарството. „Труден занаят е ножарството, но ми харесва”, казва младият мъж, застанал зад ками и ножове.
Задушен заек и много традиционни ястия представя Градево: плодове и зеленчуци, изгледани с любов от стари баби, питка, направена с голямо желание, печени чушки, сиренце, качамак, бракадан, три вида баници, тиквеник, сладкиши, боб със сланина, гювечета, компоти, варена царевица, пълнени чушки с ориз и кайма, домашно кисело мляко, традиционни фунийки. И всичко това, приготвено от 10 дами от Градево.
Крупник бе обединен и заедно с кмета Иванка Чакалска наредиха дълга трапеза. Тук бе 84-годишната баба Велика, която бе неотлъчно до младите, за да предава кулинарната традиция.
Много хора се скупчваха пред щанда на село Полето, водено от кмета Иван Манчев. Агне, печено във фурна на тухла – така, както се пече за курбан за Богородица, с пълнена пуфка – с дреболии и ориз, дъхави питки, три вида баници – с праз, с шоколад, със сирене, пърженица, каварма, домашно кисело мляко, домашна извара, кумски ориз – ориз с домашен суджук и месо, местно силно вино…
А на Полена не й стигнаха три маси, за да сложат произведеното от тях: баници, питки, традиционни ястия. Изобилие, произведено с любов за фестивала от жените на Полена, кетъринг от кафе „Невада”, млечни продукти от земеделския производител Димитър Заеков, а кметът Веселин Топузов гордо позираше зад красивия щанд.
С традиционни ястия се представи Черниче в една трапеза с питки, кифлички, домашни сладки – фунийки, кекс, попарник… Кметът Георги Стефанов стоеше плътно до дамите със знаме в ръцете.
Райна Гюрова представяше кулинарната традиция на Брежани, наредила баници, питки, кекс и други традиционни ястия.
Катя Лулейска от Ракитна бе прославена с най-добрия качамак с пръжки в общината, както и с баница с праз, баница със сирене и питка с орнаментите на фестивала.
Всички ресторанти от Симитли се представиха със своите кулинарни шедьоври, представиха се и местните месни производители, сладкари и хлебопроизводители. Участваха с щандове всички населени места на община Симитли.
Площадът на Симитли в унисон с мъжките гласове, които огласиха четирите планини, се превърна в празник на уникалната българска кулинарна традиция.
ИВАН ПЕТРОВ