ОИК в Кюстендил заличи избраната от ДПС съветничка Габриела Стоянова и обяви за избран третия в листата

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Кюстендил  заличи от списъка на избраните общински съветници Габриела  Стоянова, издигната от ПП „Движение за права и свободи“, под № 1 в листата и обяви за избран Христо Христов, който е под № 3 в листата, става ясно от решение на ОИК, публикувано на страницата на комисията. 

ОТНОСНО: Постъпило писмо с изх. № 93-00-1555/ 28.06.2024 г. от председателя на Общински съвет – Кюстендил – г-н Димитър Велинов, с което препраща уведомление за предсрочно прекратяване пълномощията на Габриела Руменова Стоянова, като общински съветник в ОБС-Кюстендил, избран от листата на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ в произведените избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 год.

Общинска избирателна комисия – Кюстендил счита, че са налице основанията визирани в чл. 30, ал. 4, т. 4 от ЗМСМА, се съобщава на страницата на ОИК – Кюстендил.

            С оглед гореизложеното за избрания общински съветник Габриела Руменова Стоянова, ОИК-Кюстендил следва да  прекрати предсрочно пълномощията и като общински съветник в Общински съвет – Кюстендил, мандат 2023-2027 г. от списъка на избраните общински съветници от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“.

Постъпило е заявление с вх. № 462/03.07.2024 г. от Николай Георгиев Златарски, регистриран кандидат за общински съветник от кандидатската листа на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ под № 2  в списък „А“, с което лицето заявява, че желае да не бъде обявен за общински съветник от кандидатската листа.

Общинска избирателна  комисия – Кюстендил приема, че заявлението по своята същност представлява искане на лицето да не бъде обявено за избран за общински съветник и предвид изричната му воля искането следва да бъде уважено.

ОИК – Кюстендил следва да обяви за избран, следващия по ред кандидат в списък „А“, а именно Христо Иванов Христов включен в списък „А“ под № 3.

            На основание чл. 87, ал. 1, т. 1, чл. 454, ал. 6 и чл. 453, ал. 5 от Изборния кодекс във връзка с чл. 30, ал. 1 във връзка с ал. 4, т. 4 и чл.32, ал.1 от ЗМСМА. Общинска избирателна комисия – Кюстендил

РЕШИ 

            ЗАЛИЧАВА от списъка на избраните общински съветници Габриела Руменова Стоянова – обявена за избран за общински съветник в община Кюстендил, издигната от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, под № 1 в листата. 

                ОБЯВЯВА ЗА ИЗБРАН за общински съветник, следващият кандидат от листата на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, а именно: Христо Иванов Христов , под № 3 в листата, списък „А”.

            Настоящото решение подлежи на обжалване чрез ОИК – Кюстендил пред Административен съд – Кюстендил в седем дневен срок от обявяването му, уточняват от ОИК.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *