ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ! Липсата на работна ръка удари Гоце Делчев – собственици масово разпродават работещи предприятия

Фирма обяви за продан срещу 110 000 евро бившия цех за минерална вода „Неврокоп” в гоцеделчевското с. Баничан. Срещу сравнително скромната сума за производствено предприятие купувачът ще получи масивна сграда със застроена площ 809,47 кв.м, караулка, 2 къщи след основен ремонт, отопление с локално парно, имот от 4454 кв.м и изградена инсталация за минерална вода от каптажа.

Продавач е фирма „Тя-то-той” със съдружници благоевградчанката Теменужка Минева и софиянците Георги Нешев и Чавдар Зарков. През 2013 г. продуктът им – минералната вода с марка „Неврокоп”, влезе в списък на здравното министерство на води със сравнително високо съдържание на флуориди наред с още няколко други марки. Оттогава бизнесът тръгна назад, банка кредитор заведе дело срещу дружеството за погасяване на кредит, последваха 2 запора на дружествените дялове – вторият от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, но в крайна сметка запорите бяха вдигнати и сега фирмата се опитва да се отърве от имуществото си.

Това не е единственият бизнес, който се продава в Гоце Делчев. Сред по-атрактивните е работеща обувна фабрика, която се предлага за 3,5 млн. евро заедно с цялото оборудване. Самата сграда е с разгъната площ от близо 5 дка и преди 10 г. е била основно ремонтирана, климатизирана и оборудвана с аспирационна система, така че новият собственик само трябва да продължи дейността.

Продава се и производствено помещение в Мосомище за 15 000 евро, друго в Гоце Делчев наскоро свали цената си от 120 000 на 60 000 евро, елегантна сграда на главен път гр. Гоце Делчев – Драма заедно с 4000 кв.м фотоволтаици в двора и 20-годишен договор с ЧЕЗ за изкупуване на електрическата енергия от тях се продава за 1,5 млн. лв., като има и опция за наемане срещу 1500 лв. месечно.

Кандидат-бизнесмените в този край могат да избират още между 3-етажна промишлено-производствена сграда на 50 км от Гоце Делчев, ползвана до момента като шивашко предприятие с немски лиценз ХЕНЕС /цената е 180 000 евро/, други 3 промишлени сгради в града с цени от 60 000 до 230 000 евро, цех за производство на мебели с оценка от 735 000 лв., книжарница, цехове за екопелети.

Според бизнесмени напоследък основната причина, която принуждава колегите им в района на Гоце Делчев да продават работещи предприятия, е липсата на работна ръка. В този край още не се е очертала тенденция гастарбайтерите да се връщат по родните си места и на практика десетките малки предприятия, открити тук главно заради близостта на района до Гърция, работят точно по тази причина с намален капацитет и буквално изнемогват.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Змей Малинар

    В Благоевград има фирми с перманентни обяви за служители като Телеком Груп, Суит Силвия и една метан станция до Метро, БГ Маркет известни като Бета или Алфа 1111 и др. които още не осъзнават, че качественият работник струва пари. И ако е качествен си заслужава парите. Мога да изредя още 10-15 фирми в Благоевград но няма смисъл.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *