Опасностите, които крие мухълът

Зимните месеци си заминават, оставяйки аромат на белина, петна и следи от търкане по стените на домовете на много то нас. Мухълът е един от най-неприятните странични ефекти на студените и влажни месеци, който крие редица опасности за здравето ни. 

Децата и възрастните хора са най-застрашени 

Плесенните образувания са най-опасни за малките деца, възрастните и хората с хронични дихателни проблеми.

Мухълът може да доведе до астма и белодробни заболявания при децата. Занижава и имунитета им към други заболявания. Дори да не е директна причина за кашлица или респираторни дисбаланси, мухълът е страхотна предпоставка за развитието на подобни болести.

Натрупването на спори в белите дробове при децата може дори да причини кървене на тъканите, в някои случаи и смърт, пише dnesplus. 

Вреден е за кожата 

Учените твърдят, че мухълът у дома може да доведе до екземи, зачервявания, обриви и алергични реакции по кожата. Възможно е и да изостри дерматологични проблеми, които вече са налице. 

Вреден е за психическото здраве

Според данни на Световната здравна организация, мухълът може да доведе и до психологически проблеми. Установено е, че съществува връзка между наличието на прекомерна влага в дома и развитието на депресивни симптоми и тревожност. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *