„ОПАШКАТА” НА ГРИПА! Вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград препълнено с болни с усложнения след вирусна инфекция, разкриват допълнително легла в УНГ, командироват медсестри от други отделения

49 пациенти с усложнения от вирусни инфекции са приети във вътрешно отделение на благоевградската болница. „Завишаване на заболеваемостта се наблюдава от седмица, като основна група са хора около 60-годишни. За овладяване на създалата се ситуация разкрихме допълнително легла в отоларингологично отделение /УНГ/”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той поясни:

„След епидемичната обстановка в Благоевград има настъпили усложнения от грипния вирус, най-често при възрастните хора се получават белодробни възпаления – обострени бронхити и пневмонии, а при децата бронхиолити и ларингити. Завишаване на приема се наблюдава и в детско отделение, където в момента се лекуват 29 деца от кърмаческа до тийнейджърска възраст”.

Началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев поясни: „В момента в отделението има 39 болни, сред тях и три млади жени, едната е 24-годишна студентка, другата пациентка е майка на 5-месечно бебе. Пациентите са имали оплаквания от остра вирусна инфекция, получили са възпаления на дихателните пътища. Сред приетите за болнично лечение 10 болни са с инфекциозни усложнения – пневмонии. 54-годишна жена от Кочериново е с двустранна пневмония и дихателна недостатъчност, тя е в реанимация. Състоянието й вече е стабилизирано и ще бъде преместена във вътрешно отделение. Важно е хората да знаят, че ако симптомите не отзвучат до 3-4-ия ден, а напротив, появят се нови като кашлица, оцветени храчки и задържане на високата температура, тогава е необходима бърза консултация с лекар и подходящо лечение. Белодробните усложнения започват, когато общите симптоми като мускулни болки, главоболие, отпадналост отстъпят място на белодробните симптоми – кашлица и болки в гърдите.  Рискова група са хора над 55-65 години, особено пушачи и с придружаващи болести като астма, хронична белодробна болест, сърдечна недостатъчност и други. Децата под 5 г., особено 2-годишните и по-малките, са също с повишен риск да развият пневмония”, заключи д-р Румен Кондев.

Главната сестра на МБАЛ – Благоевград Венета Стефанова поясни, че от утре се командироват три сестри от други отделения на болницата във вътрешно отделение заради наплива на пациенти. Лежащо болните се обслужват от двама специалисти по вътрешни болести – д-р Кондев и д-р Рабаджийски, и 6 сестри начело със старшата Христина Йорданова, каза главната сестра. Тя уточни: „Четири от сестрите са на основен трудов договор, от тях едната е в отпсук по болест. Във вътрешно отделението сега се командироват временно още сестри, това са колежки с опит в болничната помощ, които са добре подготвени. Пациентите във вътрешно отделение са в тежко състояние и изискват 24-часови интензивни грижи. Спешно се нуждаем от кадри за този сектор”, заключи главната сестра.

Личните лекари също регистрират повишаване на броя пациенти с остри вирусни инфекции, там основна група са деца от 4- до 15-годишни.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *