Организаторът на протеста в Благоевград Ал. Стамболийски: Хората в Пиринско се вдигнаха, защото дори бедният Северозапад ни задмина по заплати и разкрити нови места

Александър Стамболийски е от Благоевград. На 37 години е, семеен, с две деца, на 1 и 11 години. Завършил е Електротехникума и „Електроника“ в ЮЗУ,  продължава образованието си в благоевградския университет по специалност „Право“. Работи като шофьор в страната и в чужбина. Той е един от учредителите на Съюза на българските транспортни работници и от 1 година е негов председател. Ал. Стамболийски е организатор на протестите в Благоевград, които тръгнаха срещу високите цени на горивата, но в неделя прераснаха в гражданско неподчинение. Протестиращите с над 600 автомобила блокираха над 5 часа движението по главен път Е-79 и обходните третокласни пътища и склониха да се оттеглят едва след призива на шефа на полицията да не държат като заложници по пътищата майки с деца и възрастни хора, пътуващи в двете посоки.

– Г-н Стамболийски, на протеста в Благоевград в неделя се стигна до гражданско неподчинение, каквото най-вероятно като организатор не бяхте планувал, това изненада ли Ви?

– Да, не сме планували да стане точно по този начин, но това не означава, че не сме го предвидили като възможен вариант.

– Първоначалният план включваше блокадата на главния път Е-79 да продължи до към 14 часа и протестиращите да поемат към София…

– Имаше и други фактори, които повлияха като ситуираната жандармерия на Дупница, за да не можем да продължим към столицата. Всякакви  действия от наша страна щяха да бъдат осуетени.

– Енергията на хората изненада ли Ви?

– Да, изненада ме. Очаквах малко по-слабо да бъде, но пак казвам, бяхме предвидили и такъв вариант. Имахме очаквания и нещата се развиха по нормален сценарий, без ексцесии и сблъсъци.

– Протестът в Благоевград бе най-мощен в цялата страна, как си го обяснявате?

– Все пак статистиката сочи, че Благоевградска област е една от най-бедните в момента, с най-ниски възнаграждения и с най-малко работни места. Дори Северозападът, най-бедният район досега, ни задмина по ръст на заплати и разкрити нови работни места. С това си обяснявам голямата активност на хората на протеста, и то е естествено.

– Протестиращите не бяха от най-бедните слоеве на обществото, а от средната класа…

– Най-бедните са всъщност електоратът на всички политически партии. Протестите събират хората, недоволни като цяло от управлението на страната. Недоволството в момента не е само от цените на горивата, данъците, застраховките. Трябва да бъде ясно, че това са катализаторите на напрежението, довели до гражданското неподчинение. Не говорим просто за човешкото недоволство от това, че са повишили цените на горивото или „Гражданската отговорност”. Говорим за недоволство от неразвиващата се икономика, ненарастващите възнаграждения и това, че няма действия в тази посока от управляващите. Това е причината да се стигне до протестите.

– Как се оказахте начело на протеста?

– Аз съм политически необвързан и съвсем случайно се оказах в лидерската позиция. След първите протести в страната група хора от Благоевград се запитахме дали и ние ще протестираме и се оказа, че аз съм в ролята на организатор. Може би защото вече имам някакъв опит, участвал съм в много протести, на някои съм бил и организатор, като този на границата, на граничните пунктове правихме протести по повод работата на различните институции, бях човекът, който се обяви против антиконституционното право, което беше дадено на институциите да държат камионите по пътищата при много високи температури. Така че може би оттам е продиктувано моето участие като организатор.

– Вие самият не сте от хората с най-ниски доходи…

– Какво значи най-ниски, визирате хората на улицата ли? Едва ли има човек от бедната класа, който може да си позволи да излезе на протест, защото той смята как да извади стотинки да си плати хляба. Говорим за хора работещи, хора, които имат перспектива за своето бъдеще, за тези, които чакат 50 или 100 лв. от избори. И аз се опитвам да свързвам двата края, колкото и голяма да ми е заплатата и колкото и да се опитвам да подсигуря нормален стандарт на живот на себе си и семейството ми, защото увеличаващите се разходи стават непосилни дори и за хора, които взимат по 2000-3 000 лв.

– А каква е цената на тази иначе добра за българските стандарти заплата?

– Дълги отсъствия далеч от семейството и лишения, това е цената. Разбираме работодателите донякъде, че не могат да увеличат заплатите, но пък държавата като регулатор и на тези процеси не си влиза в ролята. Много пъти сме давали предложения за промяна на осигурителните доходи, на минималните заплати, но няма никакъв отговор. Дори в момента нямаме никакъв отговор на исканията ни от протестите, освен изявленията на г-н Цветанов и на министър Горанов. Слушах ги сутринта на брифинг, на който казаха, че нищо не могат да направят по въпроса и не било в техните правомощия. А в чии правомощия е тогава?!

– Протестиращите в Благоевград не скандираха за оставка на правителството, а за по-добър живот…

– Да, така е, питах мнозина по какъв начин виждат това да се случи и отговорът на всички бе със смяна на системата. Никой обаче не можа да ми каже по какъв начин трябва да се смени системата. Това трябва да се реши от обществото като цяло. Спомняте си, преди време имаше референдум, който случайно или не не бе приет за задължителен. Има начини да се смени системата, има начини за подобряване на ситуацията, но трябва да се направи нещо, а не да стоим пасивни отстрани.

– Какво очаквате да се случи в резултат на протестите?

– Очакваме някой да поеме отговорност за това, което се случва с българите. Това е!

– Ако Б. Борисов отново реши да подаде оставка, това решение ли ще е?

– Оставката сама по себе си като политическа отговорност е достатъчна, но като човешка отговорност не е. Видяхме какъв е видът на политическата отговорност с министър Нанков, който смени министерския кабинет в МРРБ със заместник-министерския. Видяхме каква е политическата отговорност и на други министри и те не са достатъчни в случая.

– Какво ще бъде достатъчно?

– Лична отговорност на всеки един от тях. Знаете, в момента текат дела срещу депутати и искаме да видим какво може да направи уж независимата съдебна власт в България. Знаем какво може да направи съдебната власт срещу обикновения гражданин, искаме да видим какво може да направи срещу политиците, хората, които ползват имунитет.

– Смятате ли, че хората преодоляха страховете си да заявят личната си позиция след вчерашния протест?

– Много продължават да се страхуват, че срещу тях ще има репресии, ако излязат сами. На протеста са силни, защото са много, но страхът е толкова силно насаден у хората, че не може да се изкорени с един или два протеста.

– Ще продължат ли протестите?

– В момента обмисляме и чакаме да видим реакцията на управляващите. Не само г-жа Нинова да излиза със заявление, че подкрепя протестиращите и че многократно го била казвала – ние не сме го чули, дори да го е направила. Не г-н Цветанов да обяснява, че това не е в правомощията на управляващите, защото ставало дума за пазарна икономика. Знаем, че държавата в лицето на изпълнителната власт има съответните механизми да влияе на пазарната икономика. Промените в законите и наредбите, заради които преля чашата на търпението на хората, са точно техните правомощия! На брифинга сутринта ( б.р. – вчера) министърът на финансите Горанов обяви, че видите ли, данъците на колите ще скочат с 6 до 10 лв., което не е точно така. Всеки при регистрацията на автомобил, който е над 10 г., усеща колко му скача данъкът! След повишаването на данъка с 30 % никой не обяви публично, че освен това отпадат и облекченията при определени екоизисквания за стандарт. За стандарт на екоизискванията са заложени стандартите за EURO 6 автомобила, които са от най-ново поколение, а не всеки може да си купи чисто нова кола. Но промяната означава, че в момента действащото облекчение от 50 % върху данъчната ставка ще бъдат реално събираеми и истинското увеличение на данъците е 80 %, а не 30 % за масовия автомобил, който кара българинът. Не съм много добър по математика, но не е сложно да се сметне. Имаше изявления и по въпроса за „Гражданската отговорност”, че няма да стигне 1000 лв. Само че всички го чухме директно от член на управителния съвет на Асоциацията на застрахователите, че цената трябва да е над 800 лв. и да удари 1000 лв. Мисля, че е безотговорно от страна на министър да оспорва това, което е вкарано като лобистки интерес от депутати от същата управляваща партия! Безотговорно е да се отмятат от поети вече ангажименти! Видяхме Менда Стоянова как определи цената на човешкия живот, чухме обясненията, че това е заради определени прослойки от обществото, визираха ромите, които подават масово искове за обезщетение точно въз основа на решението на ВКС. Но все пак има начини за противодействие, защото в България не живеят само хора от ромски произход.

– Кога ще има яснота за продължаване на протестите?

– Вероятно в четвъртък. Както вървят нещата с реакциите на управляващите, протестите най-вероятно ще продължат, трябва да решим само по какъв начин.

Разговаря ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Тони

    Аз лично ще повдигна обвинение за реклама и въздигане на пиедестал на този ОСЪЖДАН ПРЕСТЪПНИК ! Очаквам статията да бъде свалена в противен случай ще имате доста главоболия!

    Отговори
  2. Николай

    Да точно така. Този Александър Стамболийски е престъпник с присъда от съда в Благоевград за измама в особено галеми размери. Познавам неговия бивш работодател. Знам че го осъдиха.

    Иначе за цените на горивата трябва държавата да си я ошамарим, но не и такива измамници да са лицата на вълнението на народа!

    Отговори
  3. Наблюдател

    А защо не попитахте г-н Стамболийски,дали е осъждан някога,за какво и кога???
    Защо не го попитахте,с колко хиляди лева “заби” една транспортноа фирма от Благоевград?!?!?
    Най-накрая ще напиша името на фирмата и ще прибавя копие от осъдителната присъда.
    А вие от “струма.бг” ,така го представихте,като все едно за Махатма Ганди пишете….. или Нелсън Мандела….

    Александър-обединителя 🙂

    Поинтересувайте се по-добре,преди да пишете,преди някой да е повдигнал обвинение за “реклама на престъпници” !

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *