Оригинален дипломен проект! ЮЗУ студентът Е. Цветков представи нов прочит на Библията – 10-те Божи заповеди чрез рецепти и хранителни продукти

Младият художник – благоевградчанинът Евгени Цветков, представи оригинална изложба, изобразяваща 10-те Божи заповеди чрез рецепти и хранителни продукти. Като част от обучението си, или по-скоро на финала на следването си в магистърската програма „Педагогика и социален формат на изобразителните изкуства“ в Югозападния университет в Благоевград, Евгени, който е възпитаник на паралелката по изобразително изкуство на Националната хуманитарна гимназия и бакалавър по педагогика на изобразителното изкуство, създаде иновативни картини и направи своеобразен авторски прочит на част от Библията, а нестандартното му творчество предизвика голям интерес сред студенти и представители на академичната общност. Самата изложба, подготвяна в продължение на цяла година, бе озаглавена „Готварска библия – Вкусът на заповедите“. Така чрез сюрреализим, темперни, акрилни бои и материали от бита дипломантът създава торбите, в които вгражда и хранителни продукти.

„Всяка една от картините е с различен размер и като препратка към това колко е важна заповедта и какво внимание трябва да й се обърне“, обясни талантливият художник. Сред най-големите творби бе „Почитай майка си и баща си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята“.

Следвайки творческия си порив и виждания, Е. Цветков бе изобразил родителите /майката и бащата/ като риби с човешки ръце, разперени над чаша с хайвер, символизиращ децата. В картината имаше и вградени лимони, защото, както обясни авторът, рибата се поднася с лимони, а и заради кулинарния елемент.

„Докато рисувах, усетих, че нещо ми липсва. Затова към всяка една картина създадох и рецепта, която изразява вижданията и мислите ми“, обясни Е. Цветков, който бе измислил оригинални рецепти с необходимите съставки, начин за приготвяне, а към всяка една картина – заповед. Така например „нужните продукти“ за „Почитай майка си и баща си…“ са 1 ч.ч. уважение, 2 с. л. смирение, 1 щипка търпение, по 1/2 ч.ч. благодарност и време и щедра доза любов

„Започни с основата от Уважение, като я смесиш с Благодарността – това ще придаде стабилност на сместа. Постепенно добавяй Смирението, за да омекоти всички остри ръбове на гордостта. Поръси с Търпение, за да направиш връзката по-силна и устойчива на изпитания. Добави капки Прошка, за да не вкисне сърцето ти. Не забравяй Времето – остави да втаса в разговори, грижи, спомени. Сервирай с Любов, защото без нея и най-добрите съставки губят своята стойност“  е рецептата в частта й начин на приготвяне, а указанията са да се сервира ежедневно чрез малки, но съществени жестове – обаждане, усмивка, помощ, прегръдка…       

Провокативните картини привлякоха вниманието на аудиторията и към художника веднага постъпиха въпроси и заявки, а самият той обясни, че не е определил цена и всички творби от „кулинарната Библия“ са му мили, още повече че вървят в поредица, следват определен сюжет и ред.

Наред с Евгени, потенциала и креативността си демонстрираха и дипломантите Симеон Евтимов и Иван Петров, които също завършват „Педагогика и социален формат на изобразителните изкуства“ и експонираха самостоятелни изложби графика и графичен дизайн.

С неприкрит интерес творбите разгледаха ректорът проф. Николай Марин, заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, директорът на Дирекция „Стратегически комуникации и издателска дейност“ проф. д. изк. Йордан Гошев, деканът на Факултета по изкуствата доц. д-р Валери Пастармаджиев, членове на Академичния съвет,  студенти. Изложбата, подредена в арт пространство на Първи учебен корпус, представиха проф. д-р Емил Куков, проф. д-р Ралица Игнатова – ръководител на магистърската програма, и заместник-деканът на Факултета по изкуствата доц. д-р Диана Захариева, които изтъкнаха, че работите на тримата автори са оригинални и интересни като стил, различни като творческо мислене и изпълнени с висок професионализъм, което е резултат от успешното им обучение през годините.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *