Оспорван старт на Световното по ски в Банско

Най-оспорваният старт на Световното по ски в Банско ще се състои още в първия ден от първенството. В него ще участват звезди като Хиршер, Пентюро, Кристоферсен, Шварц, Парис и Йенсруд. Те ще се състезават в „Супер комбинация – мъже”. Началото на първото състезание за деня бе дадено в 10.30 ч., а второто предстои да започне в 14 часа.

Страната ни ще бъде представена от Йоан Тодоров и Алберт Попов. Тодоров ще стартира и в супергигантския слалом в събота, и в гигантския – в неделя. Алберт Попов ще участва само в гигантския слалом в неделя, предава БГНЕС.

Трите старта, които ще се състоят дните на Световното (22-24 февруари), ще бъдат отразявани от 150 журналисти. Най-голяма е българската група. Сред пратениците в Банско са журналисти от Австрия, Германия, Северна Македония, Сърбия, Русия и Италия. Гост коментатори са Мария Хьофл-Рийш (АRD) и Ханс Кнаус (ORF).

Участие в надпреварата ще вземат всички актуални световни шампиони в дисциплините от Оре 2019 – Алекси Пинтуро (алпийска комбинация), Доминик Парис (Супер-Г), Херник Кристоферсен (гигантски слалом). В Банско са и световният шампион в слалома и лидер за Световната купа Марсел Хиршер и златният медалист от спускането Шетил Йенсруд. По последни заявки в състезанието се включват 120 алпийци от 24 нации. 

Според кмета на общината Георги Икономов Банско е готов и за това домакинство. „Силно се надяваме времето да е с нас и да издържи. Има много активности за гостите, както в ски зоната, така и на площада. Един тревожен факт обаче трябва да бъде споделен: само за месец януари над 50 000 автомобила са влезли в ски зоната. Това означава 250 тона въглероден диоксид. За последните шест месеца тази цифра скача над 1000 тона“, заяви Икономов.

Той покани медиите, състезателите и официалните гости на кулинарна изложба, която общината организира в петък вечер. На нея ще бъдат представени най-известните бански ястия.

Вицепрезидентът на организационният комитет Георги Бобев разкри, че за отличното провеждане на Световната купа в Банско работят повече от 2000 човека. 30 камиона са превозили тежката техника, която се изисква от ФИС за стартовете.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Тони

    И все пак най-голямото шоу ще бъде в неделя, когато ще се спуска Алберт. Чакам го с нетърпение и силно се надявам да зарадва всички фенове с голям успех.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *