Оставиха в ареста заловените след наркосделка край петричките оранжерии Лъчезар Петков и Стефан Христов

Арестуваните след наркосделка край петричките оранжерии в събота Лъчезар Петков и Стефан Христов остават зад решетките. Това определи вчера окръжният съдия Маргарита Коцева, която уважи искането на прокурор Людмила Кехайова да им бъдат наложени мерки „задържане под стража“. На делото двамата обвиняеми бяха защитавани от софийски адвокати, които акцентираха в пледоариите си, че липсвали годни доказателства.

„За първи път ми си случва да не е представена експертна справка от полицията, че иззетото растение е наркотик. Има само едно изречение на разследващия полицай, че е реагирало. Какви са доказателствата, че това е така, като няма протокол? Твърди се, че постъпил оперативен сигнал за наркосделка и двамата били наблюдавани. Лъчезар Петков предал някаква чанта, по която няма негови дактилоскопични и одорологични следи. Те дори не са снимани, вместо това ни се представя фотоалбум със снимки на пакети с растение, но никъде не е отразено дали има съдържание на тетракарабинол. Това може да е коноп, от който се правят въжета. При извършеното претърсване в дома на Лъчезар Петков не са открити забранени вещества, а само домашна ракия, каквато има във всеки български дом”, атакува адвокатката на 54-годишния петричанин.

От своя страна, Лъчезар Петков каза, че няма нищо общо с това и поиска да даде разяснения за случая, но адвокатката му забрани. На досъдебната фаза двамата обвиняеми са се възползвали от правото си да не дават обяснения.

Адвокатката на Стефан Христов от село Новачене също наблегна на факта, че няма протокол от наркополевия тест. В неговия лек автомобил „Опел Астра“ на 4 ноември полицаите намират чанта с половин килограм канабис и 49 грама амфетамини.

„Какви амфетамини? Това е отрова за асми, която ми стои в колата от 3 месеца. Това го казах още тогава на полицаите. Моля да имате предвид, че съм болен от диабет, имам 4-годишно дете, което трябва да гледам”, заяви в правото си на лична защита Стефан Христов от село Новачене.

Прокурор Людмила Кехайова репликира, че обоснованото предположение, че двамата са участвали в наркосделка, е налице, протоколите за претърсване и изземане са внесени за одобрение в съда и е назначена експертиза на канабиса и амфетамините. Двамата са осъждани, но реабилитирани, а срещу Лъчезар Петков има висящо дело в Спецпрокуратурата по чл. 321, ал. 3 от НК – организирана престъпна група.

„Ами ако утре се окаже, че това не са наркотици? А за организирана престъпна група в Спецсъда съдят всеки министър и едва ли това ще направи впечатление“, контрира адвокатката на Лъчезар Петков.

Окръжният съдия обаче прецени, че на този етап двамата трябва да останат в ареста. Определението подлежи на обжалване пред САС.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *