Осъден по погрешка българин лежи 7 години в гръцки затвор

Една съдебна грешка преобръща живота на 37-годишен мъж от Монтана. Той лежи 7 години в гръцки затвор за неизвършено от него престъпление. Освободен е след намеса на През 2010 г. 37-годишният Иво Богданов работа като бояджия на гръцкия остров Китира. Една нощ е арестуван в квартирата си и отведен в затвор в Атина, където разбира в какво е обвинен – в убийство на полски гражданин.

Други двама мъже – един от които брат му, са нарочени за негови съучастници. Месеци по-късно те са освободени срещу подписка, а делото срещу Иво започва след година и половина, съобщава btv. Вместо да сложи край на кошмара му обаче става още по-зле.

Той прекарва години в затвора, въпреки че уж убитият от него човек,  се оказва жив. „Просто в един прекрасен момент разбрах, че единствено на близки и на мен трябва да разчитам. Наехме детективи, сменихме адвокатите, с познати в Атина започнах да го търся човек. По едно време го бях открил: къде живее, какво работи, пращах хора постоянно да го търсят, но нищо”, разказва Богданов.

Така до юни 2017 г., когато българският президент е на официална визита в Гърция. Тогава се среща и с българската общност в Атина и на тази среща научава за несправедливата присъда от приятели на Иво Богданов.

Освобождават Богданов и той се прибира в България точно 7 години и 20 дни след задържането му, но все още с обвинението за грабеж. Делото за това тепърва предстои.„Надявам се да е тази година, да отпадне всичко, за да съм напълно невинен”, казва българинът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *