Осъдиха на 15 г. затвор Докера за убийството на Мариана

Окръжният съд в Кюстендил излезе с решение по дело за убийството на Мариана Димитрова. 32-годишната жена е майка на 11-годишен син, а на живота й посегна Божидар Драганов-Докера.

Случката се разигра преди две години, а мъжът посегна на живота й в къщата си на ул. „Априлско въстание”, след което се предаде на полицията. Наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален режим на изтърпяване „строг“ за подсъдимия определи петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Надя Георгиева. Съдът призна обвиняемия за виновен в умишлено убийство /по чл. 115 от НК/ на 32-годишната кюстендилка. Съдът призна обвиняемия за невинен по първоначално повдигнатото му от прокуратурата обвинение за умишлено убийство в условията на опасен рецидив.

Кървавият инцидент от май 2018 година не минал и без сериозна доза алкохол, коментираше се също и че убитата се подвизавала и като представителка на най-древната професия.

Наказанието по това дело се групира с предходно осъждане от Районен съд – Кюстендил и се определи едно общо наказание от 15 години „лишаване от свобода”, като се приспаднаха вече изтърпените 1 г. и 10 месеца „лишаване от свобода” по предходното осъждане и времето, през което обвиняемият е с мярка „задържане под стража“, до влизане на присъдата в сила.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Владимир Мицов пледира, че Докера е извършил убийството в условията на опасен рецидив, предвид многобройните му осъждания, и поиска наказание 17 години „лишаване от свобода”.

Служебният защитник на частните обвинители – майката и малолетния син на пострадалата, адвокат Кирил Станчев настоя за по-голямо наказание, от 20 и над 20 години „лишаване от свобода”.

Адвокатът на подсъдимия Емил Велинов пледира за промяна на правната квалификация на престъплението, защото според него няма данни за умисъл, и настоя за наказание по чл. 119 от НК – за убийство при превишаване пределите на самоотбрана или за убийство в състояние на афект /по чл. 118 от НК/.

Съдът уважи частично гражданските искове на частните обвинители –  майката и малолетния син на пострадалата, присъди им по 70 000 лв. за претърпените неимуществени вреди, като отхвърли останалата част от претендираните от тях по 100 000 лв. Съдът присъди 30 000 лв. обезщетение за бащата на пострадалата и отхвърли гражданските искове на двамата й братя.

Присъдата, с която на Божидар бе наложено наказание от 15 години „лишаване от свобода” за умишлено убийство, може да се обжалва и протестира пред САС в 15-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...



Тук се разиграва трагедията

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *