Отличничката на ЕГ Г. Лазарова със стипендия на името на бившия директор В. Костадинов, заминава да учи медицина в Германия

Отличничката от випуск 2024 на Езиковата гимназия в Благоевград Габриела Лазарова заслужи и получи стипендията в памет на бившия директор и преподавател по математика Веселин Костадинов, ръководил ЕГ в продължение на 14 години. Със стипендията за съхраняване на традициите, отличен успех и високи постижения в областта на СТЕМ науките и чужди езици се отличава изявен дванадесетокласник, като с решение на Педагогическия съвет тазгодишният носител е Габриела Лазарова от 12 „е“ клас /паралелката с немски език като първи чужд/. В периода на обучението си в ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ тя се представя повече от успешно в множество извънкласни дейности, конкурси и форуми. Така например с учителката по физика Дамяна Грънчарова участва в научния фестивал на БАН, където представи проект точно в областта на природните науки. Три години подред е сред избраните ученици, имащи възможност да задават на живо въпроси на астронавтите от Международната космическа станция, като част от инициативата „Ало, Космос! Говори България!”. В конкуренция с над 4000 участници Габи е и сред победителите в международен френски конкурс за писане на есе с научни и философски компоненти и бе поканена на церемонията по награждаването, състояла се в Пантеона в Париж.

Впечатляващ е и фактът, че след успешно положените изпити талантливата абитуриентка притежава английска, немска и френска диплома за владеенето на трите чужди езика на най-високите нива В2 и С1. Наред с афинитета си към природните науки и чуждите езици, дванадесетокласничката успя да постигне 6.00 на матурата по БЕЛ, а на второто ДЗИ – по английски език, едва няколко стотни я разделиха от максималния резултат от 100 точки.

За връчването на стипендията в училището лично дойде дъщерята на Веселин Костадинов, известната благоевградска лекарка Надежда Костадинова. Развълнувана, тя сподели, че баща й със сигурност би се гордял с успехите и постиженията на Габи.

„Нищо не се дава и постига даром. Трудът и мотивацията винаги се възнаграждават“, каза директорът на ЕГ Тинка Попова и заедно със зам. директора Златка Гаврилова и снахата на В. Костадинов – Богдана Костадинова, поздравиха отличничката, заслужила стипендията.

Придружавана от майка си, Г. Лазарова благодари за оказаната й чест, както и за възможността да учи в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“. По отношение на бъдещите си планове тя сподели, че е избрала да учи медицина във Фрайбург, Германия, и изрази надежда, че ще се завърне в България и Благоевград като успешен млад лекар.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *