Отложиха продажбите на имоти в дупнишкия ромски квартал ,,Каваклия“, цените били завишени

Четири предложения за продажба на общински имоти в ромския квартал „Каваклия“ бяха отложени от местния парламент в Дупница. Върху въпросните земи вече има построени къщи и собствениците им искаха да закупят имотите, които да станат напълно законни. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов първи изрази своите съображения, поставяйки акцент към оценките на имотите.
„Преди гласувахме цени от 10 евро на квадратен метър, а сега те са по 20 евро. Искам да знам каква е причината за това завишаване? Оценката не е добра, не е ли много?“, каза той.
Шефът на местния парламент отправи въпрос и към Георги Рангелов дали вече е осъществена продажба по гласувани докладни с по-ниската цена на предишни сесии, на което съветникът от ДПС рязко отговори: „Нито една!“. След това той също подкрепи идеята за оттеглянето на докладните от дневния ред на юнското заседание.

Г. Рангелов допълни, че би трябвало цената да бъде преразгледана. Той поясни, че едно от заявленията за покупка на имот е подадено от инвалид.

,,В семейството се правят стъпки да осиновят дете. Общият устройствен план на квартала беше направен по проект и не е струвал нито една стотинка на кметството“, каза Рангелов.

Костадин Костадинов пък стигна още по-далеч и обяви, че ще поиска да се разследват поставените цени.

На свой ред кметът Първан Дангов бе категоричен, че ОбС прави  така, че населението в един определен квартал да се чувства привилегировано. 

„Хората са съгласни да си купят имотите на тази цена. Когато една постройка е незаконна, трябва да влезе булдозерът. В докладните е посочен методът, по който е направена оценката. Да не говорим, че преписката е от юни 2023 г. Вече една година тя се движи от администрацията“, заяви градоначалникът.

В крайна сметка бяха оттеглени всички докладни за продажба в кв. „Каваклия“. Други места за продажби обаче бяха бързо одобрени, което предизвика реакцията на Георги Градевски от „Глас народен“:
„Трябва да се отложат всички одобрения за продажби, ако ще се ревизира цената. В махалата има огромни незаконно построени къщи. Значи имат пари да строят, но не да си купят земята. Нека хората са равнопоставени. Не може едни докладни да се вкарват, други – не“. Костадинов побърза да отговори, че няма равнопоставеност, защото в случая с „Каваклия“ се касае за закупуване на имоти от собствениците, които вече са построили къщи върху тях.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *