Отменят задължителното носене на маски на обществени места

Отменят задължителното носене на маски на обществени места. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

„Току-що подписах заповед до постигане на консенсус“, каза Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Вместо това българската държава ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на хора, които не могат да си ги закупят.

„Всички мерки са за опазването на здравето на гражданите и овладяване на разпространението на коронавирус, Мерките са превантивни и ни дават за пример на други държави“, подчерта здравният министър.

„Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства“, заяви Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Здравният министър увери,че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. „В момента очакваме поредната пратка от Китай“, каза още Ананиев.

Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел – опазването на здравето ни.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *