„Отрядът на смъртта“, работил с Васил и Георги Илиеви, държал канал за трафик на кокаин и хероин в Сърбия, България и Австрия

Лидерът на арестувана в Сърбия групировка „Америка“ е смятан за наследник на Сретен Йосич, пише белградското издание Blic, цитирано от 24 часа. Престъпният клан е държал канал за трафик на кокаин и хероин в Сърбия, България и Австрия. Сърбите са действали на територията на България. Сред арестуваните е Веселин Меда Райчевич, брат на известния сръбски бандит Воислав Райчевич, познат още и като Воя Американеца. Той е основателят на престъпната група, която впоследствие е поета от брат му. Воислав Райчевич е сочен като наследник на легендарния Сретен Йосич. Твърди се, че „американците“ си сътрудничат непрекъснато със сръбските и черногорските служби. В миналото отрядът на „Америка“ е наричан още „Отрядът на смъртта“.

В миналото ядрото на клана е наброявало 15 души – професионални убийци, към които са били още 30.

Според оперативна информация Райчевич е организатор, а в някои случаи и пряк изпълнител на някои от най-знаковите убийства в Белград. След ликвидирането му в йерархията навлиза брат му Веселин Меда Райчевич, който поема управлението на групировката. По данни на полицията той е поръчал също знакови убийства, сред които и това на високопоставения полицейски служител Радован Радован Стоичич Баджа, който бе ликвидиран през април 1997 година. Освен Баджа, негови жертви са бандитите Юсуф – Юс Булич, Петър Вуйчич и Ненад Расканин, както и полковникът от полицията Милорад Влахович Влажа, съветник в МУП на Сърбия. В началото на 2000 година кланът се фокусира върху бизнеса с контрабанда на кокаин. Тази дейност се конкурира от Майк Милета Милянич, който е осъден за контрабанда на кокаин и излежава присъда в Гърция, а днес живее свободно в Ню Йорк. Друг от изтъкнатите членове на групата е Зоран Яксич, който бе осъден на 20 години затвор в Перу заради контрабанда на кокаин, корупция и ръководене на местни престъпни групировки. По данни на полицията в Сърбия, престъпният клан е поддържал стабилни връзки с българските групировки от миналото и навремето е работил с братята Васил и Георги Илиеви.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *