Отчуждават 8 частни имота за съществуваща от 28 г. улица в с. Баня, плащат 10 423 лв. обезщетение на собствениците

Процедура по принудително отчуждаване на частни имоти в землището на Баня за изграждането на улица стартира община Разлог. Отчуждаването засяга земеделска земя – общо 7 имота в м. Русковица и един парцел в урбанизираната територия на селото. Отчуждената земя е с обща площ 2188 кв.м, а цената, определена за обезщетение на собствениците и наследниците, е в размер на 4.76 лв./кв.м, включително и за имота, който е в границите на селото.

До момента цената не е оспорвана от засегнатите лица, научи „Струма”. Сумата, която община Разлог ще заплати за обезщетение, възлиза на 10 423 лева.

Реално улицата съществува от години и въпреки че изграждането й е одобрено със заповед още през 1990 година, тогавашното общинско ръководство не е предприело процедури по отчуждаване на имотите, собствениците не са обезщетени и тя не е отразена в кадастралните карти. За да бъде улицата узаконена, община Разлог е предприела стъпки за това.

Част от участъка на въпросната улица е асфалтирана преди години при изграждането на един от големите хотели, друга част е черен път и преминава покрай последните къщи в горния край на селото. За улицата вече е определено и име. Тя ще носи името на най-големия дарител в селото Костадин Калчев, известен сред местните като Американеца. Благодарение на него и дарителската му дейност е изградена сградата на читалището в Баня. С негови средства и по негова инициатива е изграден и паметникът на Ленин и Димитров.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *