От ГЕРБ са готови да внесат в НС искането за промени в Конституцията до 2-ри септември

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември. Прогнозата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, направена пред вестник „24 часа“. Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.

Пред NOVA, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че заявката за промени в основния закон не е бягство от отговорност и от избори. Според професор Георги Близнашки пък промените в Конституцията трябва да гарантират демокрацията в страната ни и да не дават възможност случайни хора да определят съдбата ни.

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция не са новост за партия ГЕРБ. Още през 2017 г. е било заложено в политическата им програма. „Много от политиците „яхват” това, но в същото време никой не е посмял да го направи. Ние винаги сме показвали, че нашият премиер има смелост да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ”, каза вицепремиерът Захариева.

Според нея, ако се пристъпи към промени ще стане възможно намаляване на мандата на тримата големи в съдебната власт и разделянето на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

„Ще внесем и няма да се бавим.Нека никой не решава, че се опитваме да тупаме топката. Това е абсурдно”, коментира още Захариева.

Експертът по конституционно право Георги Близнашки даде оценка на премиера. „Това, което направи министър-председателят е много силен политически ход, защото принуди всички, които повдигна темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори”, каза той.

Близнашки смята, че в хода на конституционни промени трябва да се обърне поглед и към президентската институция.

„Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България”, каза той. И допълни: „Мисля, че трябва да се премине към избирането към Народното събрание, защото прекият избор даде възможност да се появят случайни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават ценни съвети за разделението на властите без да разбират от това”.

От ГЕРБ имат готовност още в началото на септември да входират в Народното събрание предложенията за промени.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *