От 22 години една американка, родена в Ню Йорк, живее в кюстендилското село Шипочано със съпруга си Ангел и трите им деца Мая, Боряна и Габриел, занимава се с градинарство, има кулинарен блог, отглежда трюфели и дори прави кюстендилски джин.
Животът на Кейси Ангелова няма нищо общо с миналото й в САЩ, където е била продуцент в големи телевизии като Discovery и музикалния канал VH1, но след като се омъжва за българин от Кюстендил и идва в България, сега за нея той е съвършен /на снимките/.
Кейси е родена в Ню Йорк, но среща Ангел в Пенсилвания, където едно лято като студентка решава да поработи в ресторант. Признава, че още като го зърнала, веднага го харесала за лятна авантюра, но няколко дни по-късно двамата вече били неразделни. През есента Кейси спасила Ангел от проблеми с емиграционните служби по най-простия начин – предложила му да се ожени за нея и двамата да заживеят в Ню Йорк. Година по-късно вдигат сватба, а тя е бременна в 5-ия месец с първото дете.
Двамата се прибрали за малко в България през 2011 г., а 3 г. по-късно тя пристига завинаги с детето, като междувременно в речника вече имала няколко български думи, колкото да се разбира със свекъра и свекървата.
„Когато дойдох в Кюстендил, тук се проектираше канализацията, улиците бяха затворени и дори се наложи да си купя карта на градчето, за да стигна до центъра“, спомня си първите впечатления от града под Хисарлъка чаровната американка. Тогава едната им дъщеричка била на 3 г., другата – на 18 месеца и на Кейси страшно й харесала идеята, че като поотраснат, хлапетата могат да си играят на улицата в малкото и спокойно градче, че училището им ще е само на 400 метра и ще могат да ходят дотам с велосипеди.
Кейси започва за малко работа в киноцентъра в Бояна, но й доскучава и решава да си намери по-интересно занимание. Захваща се с градинарство, след като установява, че в града не се продават любимите й броколи. После купува семена и за други зеленчуци, които не са особено популярни в България. След като успява да ги отгледа, идва следващият логичен ход – готварството. С ентусиазъм и интернет тя започва да учи тънкостите на китайската и италианската кухни и накрая увлечението й се превръща в страст. Прави и кулинарен блог. И докато рови в готварските книги, попада на статия за трюфелите, в която изрично пише, че растат в България.
„След като ги има в България, трябва да са и в моята градина“, отсича Кейси и със съпруга й купуват 600 лешникови дръвчета от Франция, които заразяват с бактерията. За първия трюфел чакат 8 години. Затова пък най-големият, който са вадили, е 185 грама. Всъщност в кухнята й често се сервира този деликатес, чиято цена е около 3000 евро за килограм, защото трюфели под 20 грама не се купуват и по тази причина всички маломерни влизат в домашното меню.
Неуморна и винаги пълна с идеи, Кейси решава да си извади лиценз за производство на черешова ракия. Но понеже през зимата череши няма, в студените месеци произвежда уникален кюстендилски джин, в който слага билки от баирите около града.
Днес, 22 г., след като е напуснала Америка, Кейси е една безкрайно щастлива и усмихната домакиня и единственият й проблем е с какво точно ще й хрумне утре да се занимава.
ВАНЯ СИМЕОНОВА