Коя е страната, в която няма престъпления и може да оставите дома си отключен

С едва 37 000 жители на площ от 160 квадратни километра Лихтенщайн е една от най-малките и най-гъсто населените страни в света. В държавата почти няма престъпления. Последното убийство е извършено през 1997 г., а в страната има само няколко затворници.

Всеки, който е осъден на повече от две години лишаване от свобода, е изпратен в затвор в Австрия. Хората в Лихтенщайн се чувстват толкова сигурни, че повечето от тях не заключват вратите на домовете си. Веднъж годишно всички жители са поканени на парти с бира в градините на замъка Вадуц.

Преди пет години в страната бе създадена за кратко необичайна авантюристична услуга. Беше предоставена възможност да се наеме цялата държава за една нощ. В сътрудничество с услугата „Airbnb“ бе предложено място за настаняване на 150 гости, дегустация на вино с принца и създаване на персонализирана валута, като това удоволствие възлизаше на 70 000 долара. Химн „Oben am jungen Rhein“ има същата мелодия като химна на Великобритания – „God Save the Queen“.

В Лихтенщайн официалният език е немски, но жителите обикновено не го говорят. Повечето от тях си служат с алемански диалект, който е различен от стандартния немски език. До 1984 г., поради краха на три референдума, жените в Лихтенщайн не са имали право да гласуват на изборите. При четвъртия обаче те получават това право с 51,3% „за“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *