Павел Димитров и д-р Каракостова – двама благоевградчани, участвали в милионния митинг на СДС преди 30 г.: Беше море от хора, млади, ентусиазирани, вярвахме в промяната… колко излъгани надежди!

Какво си спомнят за грандиозния син митинг, събрал 1 млн. души на Орлов мост в София преди 30 години, някои от участниците и свидетели на промяната? Оказа се, че повечето от бившите и настоящите активисти на СДС в Благоевград не са били там. Репортер на „Струма“ успя да се свърже с двама от участниците в милионния митинг на надеждата. Ето какво си спомня за онези дни първият регионален координатор на СДС в Пиринско Павел Димитров:

„За София тръгнахме спонтанно петима човека с една кола. Не си спомням кои бяха спътниците, но знам, че минахме покрай ресторант „Ропотамо” и едва намерихме място да оставим някъде колата. Тръгнахме пеша и се сляхме с многохилядното множество на Орлов мост, което се бе събрало няколко дни преди изборите. Митингът продължи до късно вечерта, ние успяхме да стигнем по-напред и да бъдем до хората, които пееха и танцуваха. След изборите Благоевград беше една от малкото сини области наред със София, където резултатът беше 60 на 40% за СДС, докато в цялата страна беше обратното – 60:40% в полза за комунистите.

Имам емоционален спомен за едно заведение между Диканите и Дупница, което се казваше „Брюксел“. В него задължително спирахме на връщане от София, беше се превърнало в наше сборно място, нещо като емблема за СДС. Това са романтичните години на демокрацията, свързани с много надежди. Всичко, което се случи след това, сега от дистанцията на времето го приемам за нормално. Появиха се нови партии, други залязоха от политическия небосклон. Това се случи в страните от Източна Европа, не подмина дори полския профсъюз „Солидарност” на Лех Валенса.

За мен е важно, че СДС постави основите на демократичните промени и успя да се съхрани. Дори вече да не е тази голяма политическа организация, аз имам избор за кого да гласувам, тъй като познавам и вярвам на сегашния лидер Румен Христов”.

Незабравими спомени за митинга на Орлов мост има и благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова, която по това време била сред сините активисти на СДС в Кочериново, тъй като там й била местоработата, която не е променяла и досега.

„Тръгнахме 12 човека от Кочериново с няколко коли. Аз карах москвича на татко. Като пристигнахме в София, оставихме автомобилите около Борисовата градина. Накъдето и да погледнеш – море от хора, млади, ентусиазирани, пълни с очаквания и надежди за справедливост. Беше много емоционално, всички искахме промяна и вярвахме, че ще се случи.

Аз бях във временната управа на община Кочериново, спомням си, че координатор на СДС тогава беше Борислав Миланов, който преди няколко години бе избран за депутат от Благоевградска област от Реформаторския блок. Бях и 3 мандата общински съветник от СДС в Кочериново.

След това… колко излъгани надежди, за което не искам да си спомням”, заяви д-р Виктория Каракостова, която е в актива на ДСБ – Благоевград и председател на женската организация.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. разочарована седесарка

    За съжаление само спомени и много разочарования.Нашето семейство заедно с малките ни деца също активно участвахме

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *