Паника в Разложко след заблуждаващо съобщение на кметство Баня за задължително клане на прасетата

Паника настъпи сред собствениците на свине на територията на община Разлог, след като на Фейсбук страницата на кметство Баня се появи съобщение, че прасетата трябва да бъдат заклани

Текстът на публикуваното съобщение гласи:

„Съгласно писмо на Министерство на земеделието, храните и горите с изх. № 91-726/29.07.2019 г., кметство с. Баня уведомява всички собственици на свине, че срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им – ЗА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ Е 02.08.2019 г.
След изтичане на гореописания срок се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган – Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139 от Закона за ветеринаромедицинската дейност“, което е втора точка от указанията.

Оказа се, че публикуваният абзац заблуждава хората, тъй като той е само от дадените от министър Танева предписания. Кметицата на Баня Мария Юрганчева заяви, че съобщението е публикувано, след като лично е говорила с д-р Снежина Грънчарова, чиято препоръка е хората доброволно да заколят прасетата, за да не се стигне до принудително умъртвяване.

Днес отново говорих с д-р Грънчарова и тя ми каза да обяснявам на хората, че е препоръчително клането  с оглед превенция. Действително хората са притеснени. На всички обяснявам, че не е задължително, но е препоръчително, каза Юрганчева. За грешката в съобщението тя заяви, че абзацът действително е само част от писмото, но не е поправян и ще публикуват пълния текст.    

Подробните указания бяха качени и на официалната страница на община Разлог, но без допълнителни пояснения, така горепосоченият абзац отново взе превес и мрежата прегря от упреци към компетентните органи  за предприетите крайни мерки и то без констатиран случай на заболяването. Хората, отглеждащи свине, масово се юрнаха да разпитват задължително ли е да заколят прасетата си, тъй като според указанията в документа това трябва да стане до 2 август. Писма, съдържащи подробните указания, са изпратени и до всички хора в град Разлог, за които се знае, че отглеждат прасета, но резултатът отново е същият – тревога сред хората.

„Всички сме в паника и не знаем какво да правим. Донесоха ми писмото и видях, че срокът е до втори. Това е, което разбрах и се чете от писмото. Когато го донесоха, директно казаха, че е добре  да ги заколя. Консултирах се и с ветеринар, който каза, че заразата вече е близо и може бързо да дойде дотук и е добре да не рискувам. Всички сме притеснени и не знаем какво да правим.  Много познати днес започнаха да колят прасетата. Аз също ще заколя няколко за себе си, но имам свине майки с малки прасенца и заплодени свинки, тях няма да ги коля. Ако искат да  ги колят, ако искат да ги взимат, ако искат да ги палят, аз няма да ги заколя, защото ме е грях. Ще рискувам и ще ги запазя”, сподели Марин, който отглежда няколко свине в покрайнините на Разлог.

По въпроса кметът Красимир Герчев поясни: „Ние като администрация сме длъжни да сведем информацията за превантивен контрол на министъра на земеделието и храните. Всички тези неща, които сме дали като съобщения, са едно към едно с  предписанията, които министърът на земеделието и храните е разпространил чрез областните управители до  общините. Нашият ангажимент е да дадем тази информация. Тук се касае за животни, където има забелязани симптоми на заболяването, и не става въпрос за масово клане на животни, където няма регистрирана епидемиологична обстановка. Това, което е разписано, е единствено и само с цел превантивна дейност. Голяма трудност се среща със стопаните, които отглеждат прасета в т.нар. „заден двор“, тъй като никъде не са регистрирани и съответно те не са информирани. Нашите служители са минали през всички, за които се знае, че имат прасета, и съответно са дали указанията, които трябва да се спазват. Това е още един апел към жителите, че трябва много да се внимава, когато се гледат тези животни, и да се изпълнят всички мерки за недопускане на тази болест”, каза Герчев и поясни, че районът е  планински, има диви прасета и  контактните зони са много.

Селата почти всички са в полите на планината и затова трябва да имаме добър синхрон и с ловните дружинки, когато дойде времето за популацията на дивата свиня, защото голяма част от огнищата пламват именно от дивата свиня. Трябва всички да бъдат нащрек, защото виждаме колко бързо се разпространява болестта. Съобщението няма задължителен характер, той е препоръчителен. Апелирам жителите да наблюдават своите животни и когато забележат някакъв симптом и проблем, да уведомят или Общинска администрация, или ветеринарния лекар”, допълни Герчев

От ОДБХ – Благоевград бяха категорични, че клането не е задължително и на този етап на територията на област Благоевград няма регистриран случай на африканска чума.

„Клането е пожелателно, а не задължително. На този етап няма рестрикция и няма място за паника. Когато има рестрикция, ние ще предприемем съответните действия и най-напред ще уведомим всички”, каза д-р Гергана Китанова, началник-отдел „Контрол на храните“, и поясни, че ако бъде регистриран случай на заболяването, най-напред ще се уведомят хората и задължително ще бъде даден срок на собствениците на свине за доброволно клане и чак тогава ще се премине към принудително умъртвяване и загробване.

„Няма заразени с африканска чума прасета в област Кюстендил. Има намерени два трупа на диви свине в Невестинско, но изследванията показват, че не са заразени, чисти са” това обяви зам. областният управител Райчо Цветин. „Не следва да предприемаме  радикални мерки на територията на Кюстендилска област.  Може да е спокойно населението, дотолкова, че към момента нямаме зараза, но да имат заострено внимание всички. Две са думите, които мога да кажа – дисциплина и хигиена. Ако това нещо се спазва и има будна гражданска съвест, няма да има проблем. Да следим обстановката, можем да се справим с това заболяване”, заяви Цветин по време на заседание на епизоотичната комисия.

 „В нашия район нямаме големи свинекомплекси, които да изискват в тази 20-километрова зона да бъдат изклани свинете. „Въпреки че сме далече, много се притеснявам за домашните си прасета. Хич не ми се иска да се стига дотам. Да не съм лош пророк, но и при нас ще дойде.  Мисля, че е най-добре да ги заколя предварително, да сложа месото във фризера, поне ще знам, че зимата  ще хапваме здраво месо”, коментира притеснен стопанин от кюстендилското село Багренци.

ЯНА ЙОРДАНОВА

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *